Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Égő

Népszava|2018. ápr 21. 06:15
[A+ A-]

A választások előtti gyors rezsiriadó alatt Kósa Lajos szemrebbenés nélkül állíthatta, hogy sokkal kevesebb otthont fűt fa, mint távhő. Hiába idéztük a KSH-t: a 600 ezer távfűtött lakáshoz képest legalább 800 ezer háztartásban kizárólag tűzifa vagy – kisebbrészt – szén ad meleget, de további hétszázezer otthonban is található fatüzelésre alkalmas berendezés. Bár a korrekció elmaradt, Lázár János a választások előtt gyorsan bejelentette: a gázzel el nem látott települések háztartásai is megkapják a gáz- és távhőfogyasztóknak járó 12-12 ezer forintos rezsikedvezményt. Nem volt agysebészet erről se bebizonyítani, hogy egy rafinált, de üres szlogen. A magyar lakosságnak kevesebb mint egy százaléka él ugyanis a gáztól elzárt településen, a kormányakció a csak fával-szénnel tüzelőknek is csupán 4 százalékát éri el. A fatámogatás kerete mindössze 350 millió forint: így kétségkívül olcsóbban jönnek ki, mint egy újabb, valami havernak leosztott kommunikációs kampánnyal. Ezt az összeget egyszerűen megkapják az érintettek, azzal, hogy a mostani, nyáridéző 20-30 fokokban abból istibizti tüzelőt vegyenek. Természetesen eme, jellemzően mélyszegény családok bármilyen jogcímen is megérdemelnek 12 ezer forint választási ajándékot, de egyik polgármesterüket idézve én is abban reménykedem, hogy ez nem csak a kocsmában köt ki.

Orbán Viktor mindig is diszkréten elfordította a fejét a – jellemzően a szegényebbeket sújtó – fatüzelési gondokról. A – szó jelentését immáron teljesen elvesztő - „rezsicsökkentések” idején egyszerűen nem vettek tudomást a második legelterjedtebb hazai fűtési módról. Míg a gáz, a villany, a távhő, a víz, a szemétszállítás, a kéményseprés, sőt a – tüzelőhöz hasonlóan szabadáras – PB árából is levágtak, az elmúlt 8 év során a fát és a szenet hagyták 30-40 százalékkal drágulni. Orbánék lépései mögül egyértelműen kisejlik a – piacait folyamatosan vesztő – gázlobbi: tanulmányok szerint egységnyi hő még mindig a fából nyerhető ki a legolcsóbban. Bár nagy vele a macera, megszűnik a kiszolgáltatottság mind Putyinnak, mind a gázszerelő felé. Környezetszennyezőbb, mint a gáz, de kevésbé, mint a lignit vagy - ne adj isten - a szemét. És bele kell tanulni.

Habár 2011-ben a Fidesz bevezette az úgynevezett szociális tüzelőtámogatást, a tapasztalatok tükrében ez is csak egy kommunikációs ötlet a kérdések elütésére. Néhány milliárd forintos keretéből egy-egy rászorulónak talán ha két köbméter fa jut, amivel jó, ha kihúzható egy cúgosabb hónap. A Habitat for Humanity nevű civil szervezet minap publikált részletes kutatásai világosan feltárták az elosztási rendszer visszásságait, aminek nyomán a gazdagabb települések lakóinak a szegények támogatásának akár többszöröse is juthat. Az se szül jó vért, hogy az adagokról lényegében a polgármester dönt. Egy érdemi tüzelőtámogatás tehát több és jobb lenne.

Csak remélni merem, hogy a falvak népe a következő választáson ezt is mérlegeli.

Marnitz István