Előző
Következő
új cikk

Belföld

Beindulhat a brüsszeli prés

Népszava|2018. ápr 21. 05:08
[A+ A-]

AFP fotó

A bíróságok függetlensége legyen az EU-források odaítélésének a feltétele! - Ezt fogja javasolni az Európai Bizottság a 2021-2027 közötti keretköltségvetésre vonatkozó előterjesztésében – közölte berlini újságírókkal a testület költségvetési biztosa. Günther Oettinger először tett közvetlen utalást arra, hogy a brüsszeli "kormány" politikai feltételekhez kötné a közösségi alapok felhasználását. Sajtójelentések szerint ezt azzal magyarázta, hogy a büdzsét kezelő Európai Bizottságnak biztosnak kell lennie abban, hogy a pénzköltés körüli esetleges jogvitákat kormányzati befolyástól mentes, pártatlan bíróságok bírálják el a tagállamokban.

Mint beszámoltunk róla, Vera Jourová illetékes biztos kapta azt a feladatot a brüsszeli testülettől, hogy még a költségvetési előterjesztés előtt dolgozza ki a független igazságszolgáltatás pontos definícióját. Ez előrevetítette, hogy az Európai Bizottság a politikai feltételesség megteremtésén gondolkodik. A 2020 utáni büdzsére vonatkozó javaslatait május 2-ikán fogadja el a biztosi testület. A hétéves költségvetést a tagállamoknak egyhangúan kell elfogadniuk az Európai Parlament jóváhagyásával. Brüsszeli megfigyelők a kompromisszum megszületését jövő őszre valószínűsítik. Halmai Katalin (Brüsszel)

Veszélyben az OBH
Megszűnhet az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és minisztériumi irányítás alá kerülhet az igazságszolgáltatás – erősítette meg a Népszava korábbi információit a 444. Lapunk a hét elején írt arról, hogy mára nemcsak az igazságszolgáltatás szereplői, de a kormánypártok is elégedetlenek Handó Tünde, OBH-elnök munkájával. Emiatt az igazságügyi tárca által készített tervezetek járnak körbe a bírák között néhány hónapja. A hírek szerint ezekben szerepel az OBH megszüntetése s a bírósági igazgatás minisztérium alá rendelése. Létrehoznák az önálló felsőbíróságot, miközben megszüntetnének két ítélőtáblát. A nyugdíjszabályok újabb módosításával eltávolítanák az 1989 előtt kinevezett bírákat, amivel gyakorlatilag lefejeznék a Kúriát. Bár Trócsányi László jegyzi e tervezeteket, úgy tudni, nem sokáig marad az igazságügyi tárca élén, mert 2019-ben uniós biztosként Brüsszelbe távozna, s helyére akár Gulyás Gergely is kerülhet.Halmai Katalin (Brüsszel)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!