Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tanítanék Mozgalom: még nem tudjuk, merre tovább

Népszava|2018. ápr 22. 08:42
[A+ A-]

Az egyik legnagyobb tüntetés az oktatásért 2016. nyarán. FOTÓ: Molnár Ádám

Most időt szeretnénk kérni mindazoktól, akik még bíznak bennünk, akik megtisztelő figyelmükkel követnek minket. Együtt gondolkodásra van most szükség. Nem akarjuk eltagadni: még mi sem tudjuk, hogyan tovább, pedig az biztos, hogy lenne tennivaló - közölte Támogatóival és szimpatizánsaival a Tanítanék Mozgalom.

Mint írták, választások eredménye egy kis időre őket is megbénította, így most rendezniük kell soraikat, és ki kell találniuk, miként is tudnak tovább működni ebben az új helyzetben. "Jelenleg a társadalom forrong, és nem látszik még, hogy hová vezet mindez. Most nem a szakpolitikai kérdések vannak előtérben, hanem az, hogy képes lesz-e a legújabb tüntetéshullámból egy új, konstruktív ellenzéki mozgalom kibontakozni. Lesz-e igény, kapacitás valódi hálózatépítésre, meg lehet-e tölteni a tüntetéseket olyan célokkal, tartalommal, hogy a tiltakozás ne üresedjen ki, ne fáradjon el, hanem táptalajul szolgáljon egy valódi, békés és eredményes építkezéshez" - olvasható a közleményükben. Hangsúlyozták: örülnek az állampolgárok tömeges kiállásának.

Ezzel együtt felháborítónak tartják a kormány tovább folytatódó, félelemkeltő propagandáját, mely a mostani tüntetéseket is igyekszik hamis és negatív színben feltüntetni. Kiállnak a "Soros-listán" szerepeltetett civilek mellett is. "Szolidaritást vállalunk az aljas és méltatlan módon célkeresztbe helyezett oktatókkal, tudósokkal, újságírókkal, jogvédőkkel, civil aktivistákkal. Az ellenük folyó, folytatódó rágalomkampány, csakúgy, mint a menekültek ellen irányuló, lassan mindent átitató irracionális gyűlölet elfogadhatatlan a számunkra" - írták.

A Tanítanék Mozgalom 2016 legelején jött létre, amikor a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt leveléhez 35 ezer magánszemély és 900 további tantestület illetve szakmai és civil szervezet csatlakozott. Több tízezres tüntetéseket szerveztek, emellett sajtónyilvánossággal, polgári engedetlenségi akciókkal próbáltak nyomást gyakorolni a kormányzatra egy jobb, működőképes oktatási rendszerért. A választások előtt, az Oktatói Hálózattal és az ellenzéki pártokkal megalkották az Oktatási Minimum programot: ez a konszenzuson alapuló dokumentum garantálhatná, hogy stabil, kormányokon átívelő pályára állhat a köz- és felsőoktatás rendszere.

"Türelmet, megértést kérünk! Egymás iránt és a Tanítanék Mozgalom iránt is. Magyarország mindannyiunké" - zárták közleményüket.

Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!