Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ünnep - Ma van a Föld napja

Népszava|2018. ápr 22. 09:08
[A+ A-]

FOTÓ: Shutterstock

Világszerte több mint 170 országban ma ünneplik a Föld Napját. Az idei év kiemelt témája a műanyag hulladékok elleni harc.

"Minden egyes ember számít, és minden egyes ember minden nap hatással van a bolygóra. És rajtunk áll, hogy milyen változást hozunk - üzente Jane Goodall világhírű főemlőskutató, természetvédő a nemzetközi Föld napja idei résztvevőinek. Az 1970-ben először csak az Amerikai Egyesült Államokban megtartott Föld napi programot ma már 175 országban rendezik meg április 22-én. Magyarország 1990-ben csatlakozott a mozgalomhoz, s mára az egyik legnagyobb önszerveződő környezeti megmozdulássá vált.

A Föld Napja minden évben egy-egy témakör köré szerveződik, a hagyományokhoz híven az idei év témájáról is szavazás döntött: a természetvédők a műanyag hulladékok okozta problémákra szeretnék felhívni a figyelmet. A Népszava már idén is több cikkben számolt be arról, miként veszélyezteti a műanyag szemét az élővilágot. Legutóbb a BBC News beszámolója alapján arról írtunk, hogy a műanyag szívószál és a fültisztító pálcika forgalmazásának betiltását tervezi a brit kormány a világ tengereit veszélyeztető műanyaghulladék mennyiségének csökkentése érdekében.

Az egyik legnagyobb problémát ugyanakkor a PET-palackok jelentik: 2006-ban még 300 milliárd PET-italospalack fogyott éves szinten világszerte, 2016-ban már 480 milliárd. Mára a PET-palackokból eredő plasztikszemét felhalmozódása a tengerekben legalább olyan súlyos környezeti problémává vált, mint a klímaváltozás. Ha nem változik a helyzet, előzetes becslések szerint 2050-re az óceánok súly szerint több műanyagot fognak tartalmazni, mint halat.

Korábbi tanulmányok a cetcápák és a barázdásbálnák szervezetében mutattak ki olyan mérgeket, amelyek a műanyagokból származhatnak. Egy Franciaországban partra vetődött és elpusztult bálna szervezetében 800 kilogramm műanyagot találtak. Egy Ausztráliában megdöglött bálnából 30 teljes műanyagszatyrot és hat négyzetméter műanyag fóliát szedtek ki. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) becslése szerint az óceáni műanyagszemét-szennyezés a tengeri élőlények százezreinek haláláért felelős minden évben.

A nemzetközi #BreakFreeFromPlastic mozgalom - amelyben több mint 1100 csoport vesz részt - kezdeményezésére most milliónyian mondtak nemet a műanyagáradatra. Az emberek világszerte petíciókhoz csatlakoztak, és fotókat tettek közzé a közösségi médiában a boltokban, éttermekben található elképesztően pazarló műanyag csomagolásokról, hogy olyan nagyvállalatokat bírjanak rá az eldobható műanyagok termelésének és használatának csökkentésére, és végső soron azok teljes kivezetésére, mint a Coca-Cola, a Pepsi, a Nestlé, az Unilever, a Procter & Gamble, a McDonald’s vagy a Starbucks - közölte a Greenpeace Magyarország.

A szervezet vegyianyag-szakértője, Simon Gergely kijelentette: az egyszer használatos eldobható műanyagok visszaszorítása érdekében a magyar kormánytól is intézkedéseket várnak. "Gazdasági és jogi eszközöket kell alkalmazni annak érdekében, hogy radikálisan visszaszorítsuk az eldobható műanyag italos palackok használatát, és megszabaduljunk a műanyag zacskóktól" - mondta.

Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!