Előző
Következő
új cikk

Külföld

Először vezeti nő a német szociáldemokratákat

Népszava|2018. ápr 22. 14:40
[A+ A-]

FOTÓ: DANIEL ROLAND / AFP

Első ízben választottak női elnököt a német szociáldemokraták élére. Andrea Nahles nem kiemelkedő aránnyal került a 155 éves politikai erő élére: 66,35 százalékot kapott. Az eddigi frakcióvezető Flensburg polgármesterét, Simone Langét győzte le. 

Nahles a szavazás nagy favoritjának számított. Nehéz időszakban veszi át a tisztséget, hiszen Angela Merkel nagykoalíció kisebbik pártja fennállásának egyik legnehezebb helyzetébe került, népszerűsége nem éri el a 20 százalékot. Andrea Nahles a pártelnök-választást megelőző beszédében komoly gondnak nevezte, hogy a vállalkozók, munkások számára komoly kihívást jelent a „digitális kapitalizmus”. Kifejtette, az internetes vállalatok nem vállalnak felelősséget szociális értelemben és csak tovább gyarapítják a Szilícium-völgy szupergazdagjainak vagyonát. Az SPD-nek a szolidaritásért kell kiállnia – hangoztatta.

Német lapkommentárok szerint Nahlesnek igen nehéz dolga lesz. A Spiegel egyenesen úgy vélte, az SPD jelen formájában nem képes a megújulásra. Egy sor kérdésben ugyanis a szociáldemokraták nem tudnak határozott álláspontot képviselni. Tisztázni kell például az SPD-nek a jelenlegi nagykoalíciós partnerhez, a CDU-hoz fűződő hosszabb távú viszonyát, illetve azt, miként képzeli el az Európai Unió jövőjét.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!