Előző
Következő
új cikk

Külföld

Ukrajna szigorúbban lép fel a kettős állampolgárok ellen

Népszava|2018. ápr 23. 05:33
[A+ A-]

Porosenko büntetné az elhajlókat Fotó: AFP/Mehmet Ali Ozcan

Megszüntetné azok ukrán állampolgárságát, akik részt vesznek más országok választásain, illetve ki- és belépéskor az országhatáron, valamint Ukrajna területén külföldi útlevelet használnak az a törvénytervezet, amelyet pénteken sürgősségi eljárással terjesztett a parlament elé Petro Porosenko ukrán államfő - számolt be a Kárpátalja.ma hírportál. A törvénytervezetet részletesen ismertette több ukrán lap is, köztük a Zakarpattya Online valamint az Ukrajinszka Pravda (UP).

A Petro Porosenko elnök által jegyzett tervezet értelmében a jövőben alapul szolgálna az ukrán állampolgárság megszüntetéséhez, ha valaki él a külföldi állampolgárság által biztosított választó- vagy egyéb jogával, teljesíti a külföldi állampolgárságból fakadó kötelezettségeit, amit alátámasztanak az adott ország állami vagy helyi önkormányzati szerveinek publikus nyilvántartásaiban vagy hivatalos kiadványaiban és weboldalain szereplő adatok.

Az országhatár átlépése külföldi útlevéllel, vagy az úti okmány felhasználása Ukrajna területén szintén eredményezhetné az ukrán állampolgárság elvesztését, ha ezt rögzítené a határőrszolgálat vagy más ukrán állami szerv.

A jogszabálytervezet célpontjai mindenekelőtt azok a krími lakosok, akik részt vesznek az oroszországi választásokon, ám az UP és a Zakarpattya Online is hangsúlyozza, hogy elfogadása esetén a törvény Ukrajna valamennyi külföldi állampolgársággal rendelkező lakosára vonatkozna, köztük azokra a kárpátaljaiakra is, akik részt vesznek a magyarországi választásokon, illetve akik igénybe veszik magyar útlevelüket külföldi utazásaikhoz.

Ukrajna jogrendje eddig sem engedélyezte a kettős állampolgárságot, de nem is szankcionálta, mint teszi azt Szlovákia.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!