Előző
Következő
új cikk

Belföld

Adrenalin és ejtőzés

Népszava|2018. ápr 23. 05:15
[A+ A-]

Az állandó 10-12 fokos pincerendszer, a vulkanikus talaj, a sok napsütés, a késői szüret és a gondos gazdák mind tehetnek a világhírről

Van, aki a hegyek szerelmese, másokat a széles síkság tágassága ejt rabul, vagy adrenalinnövelő próbákra vágyik, ráadásul a jóféle magyar borokat is kedveli, annak Tokaj tökéletes úti cél.

Hol a boldogság mostanában? Sokfelé. De Tokaj és a Zemplén tuti tipp. A legfinomabb borral a kezünkben, barátok társaságában a szőlőben ülni és a lankákat bámulni, friss, helyben termett nyersanyagokból készült ételeket enni, az érintetlen természetben történelmi emlékek között túrázni, adrenalinnövelő próbákat kiállni, vallások és fejedelmek nyomában bandukolni vagy csak éppen csendben lenni - bármelyiket választhatjuk Észak-Magyarországon.

Már a középkorban játszódó regényekben is találkozni Tokaj nevével. Vagyis az ottani boréval, amiért képesek voltak akár kétezer kilométerre is elkocsikázni, hogy európai királyi udvarok asztalára kerülhessen a magyar nedű. A csoda oka sokrétű: a vulkanikus talaj, a sok napsütés, a késői szüret, a masszívan 10-12 fokos pincerendszer mind tehet a világhírről.

Ez volt a világ első védett, zárt borvidéke - 1737-ben nyilvánította azzá egy királyi dekrétum. A 21. század eleje óta pedig kulturtájként a világörökség része, 27 településével és rengeteg pincéjével. A válogatott, túlérett szőlőszemekből készült Tokaji titka a nemesen rothadt aszúszemekben rejlik. Ezeket külön szüretelik és adják hozzá az alapborhoz, a musthoz vagy az erjedő musthoz. Minél többet, annál több puttonyos az aranyszínű aszúbor.

Barangolni a szőlővel beültetett lankákon, kiülni a szőlőbe és csodálni a tájat, miközben a világhírű bort kortyolgatjuk - tökéletes hétvégi program, minden évszakban. Na jó, télen talán nem annyira. Mádon több helyen is méltó környezetben mutatják be a borászok hitét az ásványoktól duzzadó talajban, a szigorú terméskorlátozásban, a kemény munkában és a baráti összefogásban. A borok mellett a régió alapanyagaiból készült ételeket is kóstolhatunk és dűlőtúrákon is részt vehetünk. Ezt pedig ne csak bóklászásként képzeljük el: 4 és 2 kerekű terepjárók, Mountain-bike-ok, e-bike-ok várják a vendégeket.

Az adrenalin megszállottjainak nyitották a Zempléni Kalandparkot. Sátoraljaújhely felett az ország leghosszabb libegője, leghosszabb bobpályája, első kabinos drótkötélpályája mellett mászófal-központban is próbára tehetik magukat. Az igazi bátorságpróba viszont a több mint 100 méteres mélység felett átívelő, két hegyet összekötő átcsúszó kötélpálya. A környékre tervezik, a Szárhegy és a Várhegy közé a 700 méter hosszú, legmagasabb pontján 80 méter magas üveghidat is - plexiből. Ez 200 méterrel lesz hosszabb a mostani kínai világrekordernél. Aki átsétál rajta, a talpa alatt is a természetet látja.

Ami azonban a legtöbb adrenalint termeli, az a Sólyom. A Magas-hegyről drótkötélen, ülő hevederben szabadon csúszhatunk át 152 méter magasan, óránként 80 kilométeres sebességre felgyorsulva a Szár-hegyre, másfél perc alatt.

Tengerszem - Az ország egyik legszebb természeti csodája a Megyer-hegyen

Tengerszem - Az ország egyik legszebb természeti csodája a Megyer-hegyen

Nemcsak extrém kalandokra - nyugodt történelmi kirándulásokra is várnak a Zemplén hegyei-völgyei. Csodás várakat ejthetünk útba. Itt van Füzér, Boldogkő, vagy az 1300 körül épült, belsőtornyos regéci vár - ittt töltötte gyermekkorának első éveit II. Rákóczi Ferenc fejedelem. A környék várainak királynője azonban kétségkívül a sárospataki Rákóczi-vár, az ország egyik legismertebb vára. Subrosa-erkély, Lórántffy-lodga, Vörös torony - irodalmi élményekből mindenkinek ismerős nevek.

A túrázókat várja a Tengerszem is Sárospatak mellett, a Megyer-hegyen, egy régi bánya helyén. A természetvédelmi területen lévő gyönyörű tó legmélyebb pontja 6 és fél méter, a vizet 70 méter magas sziklafalak ölelik. 2011-ben a Sárospatakról a piros jelzésű túraúton elérhető Tengerszemet választották meg az ország legszebb természeti csodájának.

Bacchus-kút - A bor és mámor megtestesítője a tokaji főtéren

Bacchus-kút - A bor és mámor megtestesítője a tokaji főtéren

Az emberpróbáló túrák mellett kényelmesen elérhető célpontok is hívogatják a történelemrajongókat Zemplénben. Sárospatak a vallások csomópontja. Az 1531-ben alapított, aztán 1671 és 1703 között üldöztetés miatt bujdokolni kényszerült híres Református Kollégiuma komoly történelmi szerepet töltött be. De a város jelentős, 8 ezer darabos római katolikus egyházi gyűjteményt is a magáénak mondhat. A gótikus vártemplom szomszédságában állt valamikor az Árpád-házi királynők udvarháza, ahol 1207-ben Szent Erzsébet született. A ház udvara ma a magyar szentek rózsakertjével, szabadtéri színpaddal, rózsalugasokkal és pihenőkkel várja a zarándokokat és látogatókat.

Vizsolyban, a regéci vár közelében nézhetjük meg az 1590-ben itt nyomtatott teljes magyar nyelvű Vizsolyi (Károlyi) Biblia egyik első kiadású példányát. A 13.-16. században épült református templom kertjében Bibliás Könyvesház és Nyomdatörténeti Múzeum is található.

A csendben megnyugvást keresőket éppen úgy várja Zemplén, mint az extrém élmények kalandorait. Csak éppen máshol. Kishuta és a környékbeli települések (Nagyhuta, Hollóháza) a nyugalom és a természet közelségét tekintik fő vonzerejüknek. Az ottani vendégházak egész évben nyitva állnak. Hollóháza a kulturális turizmus célpontja is: a porcelán fejlődését a Porcelánmúzeumban is megtekinthetik az érdeklődők.

Kultúra
Szezonban Kelet-Magyarország legnagyobb rendezvényhelyszíne a használaton kívüli, külszíni bányában kialakított fesztiválkatlan, melynek egyedi hangulatot ad a Bodrog folyó közelsége. A Nagyszínpadon koncertek, táncprodukciók, színházi előadások, önálló estek váltják egymást, előadás előtt alkalmanként borkóstolók is tartanak.
Tokaj-Hegyalja és Zemplén legnagyobb kulturális eseménye a 26 éves Zempléni Fesztivál. Az augusztusi programsorozat egy héten át magas színvonalú komolyzenei koncerteket, színházi- és tánc előadásokat, dzsesszkoncerteket, kirándulásokat, kiállításokat, családi és gasztronómiai programokat kínál.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!