Előző
Következő
új cikk

Külföld

Elkergették a tüntetők az elnököt Örményországban

Népszava|2018. ápr 23. 18:06
[A+ A-]

Fotó: AFP/Asatur Yesayants

Hétfőn lemondásra kényszerült Szerzs Szargszjan örmény kormányfő - az utca tizenegy nap alatt elsöpörte Putyin helyi szövetségesét. A döntő fordulat egy alig háromperces vasárnapi tévévita, illetve az ellenzéket vezető Nikol Pasinyan átmeneti őrizetbe vétele nyomán következett be. Ekkor ugyanis egyenruhás katonák csoportjai bukkantak föl a tüntetők között. A védelmi tárca szigorú büntetéssel fenyegette meg a karabahi háború veteránjait és az aktív szolgálatban lévőket, ám Szargszjan nem sokkal később közleményben ismerte el, hogy Pasinyannak van igaza, ő pedig tévedett. Bár lettek voltak eszközei hatalmának megőrzésére, ezeket nem veszi igénybe, inkább lemond. A hírre Jerevánban és más városokban örömünnep tört ki.

A 63 esztendős Szargszjan 2008 óta állt államfőként Örményország élén. Az alkotmány két ötéves mandátumra korlátozta az elnökséget, ezért 2015-ben népszavazással módosították az alaptörvényt, amely 2018-tól a miniszterelnök kezébe teszi le a hatalmat, az államfő szerepe formálissá vált. Szargszjan akkor azt ígérte, hogy nem pályázza meg a kormányfői pozíciót, a parlament a múlt héten mégis megválasztotta. A fővárosban emiatt minden nap tízezrek vonultak az utcára, megbénították a közlekedést, az egyetemek pedig sztrájkba kezdtek.

Szargszjan ellen a fő vád az, hogy túl szorosan kötötte Örményországot Moszkvához. A mindössze hárommilliós kaukázusi állam Hegyi Karabah hovatartozása miatt katonai konfliktusban áll Azerbajdzsánnal és hagyományosan rossz a viszonya déli szomszédjával, Törökországgal is. A korábbi elnök ezt próbálta kiegyensúlyozni az orosz katonai szövetséggel, de már 2013-as megválasztását is halálos utcai összecsapások kísérték, mostani machinációját pedig az élethosszig tartó, korlátlan hatalom kiépítésére tett kísérletnek értékelték.

Megfigyelők mégis meglepődtek a bekövetkezett fordulaton, mivel az ellenzék megosztott, legismertebb vezetője, Pasinyan pedig alkotmányos okok miatt nem lehet miniszterelnök. A volt diplomata ugyanis munkája miatt sokat élt külföldön, így nem felel meg az országban lakás törvényi előírásának. A mindent eldöntő tévévitán Pasinyan azonnal Szargszjan lemondását követelte, mire utóbbi zsarolást emlegetett és kivonult.

Lásd még: Tömegtüntetés Jerevánban - Lemondott a miniszterelnök (videó)

H. G.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!