Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Kerek világ

Népszava|2018. ápr 24. 06:07
[A+ A-]

Nagyon megnyugtató, hogy minden a legteljesebb rendben volt az április 8-i választáson. Legalábbis annyira, hogy a Nemzeti Választási Bizottság sehol sem tartotta szükségesnek a szavazatok újraszámlálását. A testület elnöke ezzel - áttételesen - méltó választ is adott azoknak a tüntetőknek, akik sokan és sokfelé az utcákra vonultak, mert - finoman fogalmazva - bizonyos rendellenességeket feltételeztek. Patyi Andrástól most már biztosan tudjuk, hogy ilyesmik nem voltak. Érkezett ugyan 180 fellebbezés, de azért ilyen sok, mert "megtámadtak minden választókerületi eredményt, ahol nem az ellenzék nyert".

Reálisan senki sem hihette, hogy alapvetően meg lehet változtatni a voksoláson kialakult eredményt. Pártunk és kormányunk törvényekkel körbebástyázva gondoskodott róla, hogy rendszere ne változhasson. Az egyoldalú kampánnyal pedig sok embert meggyőzött arról, hogy hatalomban maradása az egyetlen garancia édes hazánk további létére. Mindezek mellett valóban eltörpül, hogy a választás napján lehettek gyanús esetek, némi csalást feltételező történések.

De nem lehet feledni a most tökéletes rendről nyilatkozó Patyi korábbi megnyilvánulásait. Hogy amikor a választási bizottság - többséggel - a TV2 megbüntetéséről döntött, mivel műsorvezetői nyíltan közölték, ők bizony Orbán Viktorra szavaznak, akkor az elnök kényszeredetten megjegyezte: tőle bírságolhatnak, úgy vonul be a történelembe, mint "a bírságkirály". Ennek pedig egy másik - hasonlóan tréfás - megjegyzés volt az előzménye. Az a miniszterelnöktől származott, mivel a választási bizottság őt is megbüntette, mert egy óvodát használt kampánycélokra. Patyi akkor alig győzött szabadkozni, amiért Orbán "bírságbajnoknak" minősítette őt.

Most viszont helyretett mindent. Nyíltan, őszintén. Aligha kell tartania a miniszterelnök haragjától. Így kerek a világ.

Sebes György