Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Nem változtatott az alapkamaton a jegybank

nepszava.hu|2018. ápr 24. 14:06, frissítve: 2018. ápr 24. 14:25
[A+ A-]

Népszava fotó

Nem változtatott a jegybank a kamatszinten. Szigorítás egyhamar nem várható. Egyrészt az MNB jó eséllyel megvárja, hogy az EKB lépjen, másrészt a jegybank a hitelezés felpörgetését szeretné elérni.

A várakozásoknak megfelelően nem nyúlt a kamatszinthez a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa ma, így az továbbra is 0,9 százalék. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta, hogy a piac most és a közeljövőben sem számít szigorításra a magyar jegybanktól.

Egyrészt egy ilyen lépéssel a magyar jegybankárok várhatóan megvárják, hogy az Európai Központi Bank induljon el a szigorítás - a mostaninál kevésbé lazább monetáris feltételek - arányába, például a pénzpumpa visszafogásával.

Másrészt az esetleges nemzetközi szigorítási ciklusban is inkább lemaradó lesz a magyar jegybank, amely a közelmúltban jelezte, hogy a hitelezést szeretné még jobban felpörgetni a mostaninál szélesebb ügyfélkörben és alacsonyabb hiteldíjak mellett. Márpedig a hitelezés élénkítése a szigorúbb monetáris feltételek, az esetlegesen magasabb kamatszintek mellett nehéz feladat lenne. Ezért összességében az MNB várhatóan csak a többi jegybank után mozdulhat el a szigorítás felé.

B. M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!