Előző
Következő
új cikk

Külföld

"Hétvégi börtönnel" tehermentesítenék a zsúfolt román intézményeket

nepszava.hu|2018. ápr 25. 13:41
[A+ A-]

Szavazás a román parlament alsóházában. Illusztráció: Shutterstock

A túlzsúfolt börtönöket tehermentesítendő, alternatív büntetés-végrehajtási formákról fogadott el törvényt szerdán a román képviselőház - írja az MTI. A kormánynak egy hónapon belül ki kell dolgoznia az alkalmazási rendeletet. Közben az ellenzéki képviselők alkotmányossági óvást emelnek a jogszabály ellen, ami szerintük a "bűnözők paradicsomává" tenné az országot.

A hétvégi börtönnel vagy közmunkával kombinálható házi felügyeletet a büntetés-végrehajtást felügyelő bíró rendelheti el az öt évet nem meghaladó szabadságvesztésre ítélt, jó magaviseletű rabok estében a minimális büntetési tétel felének letöltése után, ha a terhelt nem visszaeső, és nem valamilyen erőszakos bűncselekményért szabták ki büntetését.

Az elítéltek így büntetésük nagy részét lakóhelyükön tölthetik belügyi alkalmazottak felügyelete alatt. Egy másik változat szerint büntetésüket hét közben lakóhelyükön, szombaton és vasárnap pedig külön erre a célra létesített központokban vagy a börtönben töltenék, egy harmadik változat szerint pedig részben lakóhelyükön, részben közmunkával.

Miután az ellenzék azzal vádolta a kormányoldalt, hogy ez csak egy újabb kísérlet a korrupt politikusok felelősségre vonásának elkerülésére, a Szociáldemokrata Párt (PSD) javaslatára egyes korrupciós bűncselekmények - a megvesztegetés és befolyással üzérkedés - elkövetőit is törölték azok közül, akik esetében alkalmazhatóak lesznek az alternatív büntetés-végrehajtás formái. A hivatali visszaélésért vagy hanyagságért elmarasztalt elítélteknél azonban nem lenne akadálya a sajtóban "hétvégi börtönként" emlegetett módszer alkalmazásának.

A tervezetet egyébként eredetileg az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) terjesztette a törvényhozás elé, de később kihátrált mögüle, a PSD szerint azért, mert Ludovic Orban PNL-elnöknek "már nem volt szüksége rá", hiszen jogerősen felmentették a korrupcióvád alól. A jobbközép ellenzék azt hangoztatta: a PSD fokról fokra enyhít a büntetőjog szigorán, azon van, hogy a "bűnözők paradicsomává" tegye Romániát. Az ellenzéki képviselők közölték: alkotmányossági óvást emelnek a jogszabály ellen.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!