Előző
Következő
új cikk

Külföld

Botrányt kavart a koreai-csúcs díszvacsorájának desszertje

nepszava.hu|2018. ápr 25. 14:45
[A+ A-]

A botrányos desszert. Fotó: handout / AFP / The Blue House

Nem egyszerű megszervezni a két Korea április 27-ei csúcstalálkozóját - írja az Euronews -, a két nap múlva kezdődő eseményen ugyanis még a díszvacsora desszertje is diplomáciai perpatvart okoz. Az édesség miatt Japán szerdán diplomáciai úton tiltakozott a szöuli kormánynál.

A probléma forrása, hogy a dél-koreaiak kedden nyilvánosságra hozták, mit szolgálnak majd fel a díszvacsorán. A desszert pedig egy olyan édesség lesz, melyen az egységes Korea térképe szerepel majd ehető formában, és ezen egy olyan sziget is szerepel, amelyet Japán magáénak követel.

A japán sajtó arról számolt be, hogy a Koreában Tokto néven ismert, Japánban Takesimának nevezett sziget ábrázolása miatt a tokiói külügyminisztérium ázsiai ügyekért felelős főigazgatója fejezte ki tiltakozását a dél-koreai nagykövetségnél. Tokto - amely gyakorlatilag egy nagyobbacska szikla a Japán-tenger déli részén, Japán és Dél-Korea között - évtizedek óta területi vita tárgya a két ország között. Szöul néhány fős rendőri jelenlétet tart fenn a szigeten, amely a saját megítélése szerint 1945-ben Koreával együtt felszabadult a japán uralom alól.

Mun Dzsein dél-koreai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető egyébként pénteken, a Panmindzson határfalu déli részén lévő Béke Házban találkozik majd. Sokan felfokozott várakozásokkal élnek: Phenjan a közelmúltban ugyanis váratlan engedményeket tett: egyebek mellett a nukleáris kísérletek és rakétatesztek felfüggesztését is bejelentették és közölték: bezárják az ország északi részén lévő nukleáris kísérleti telepet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!