Előző
Következő
új cikk

Belföld

Gyárfás-ügy - Nem csak egy, de "rengeteg" hangfelvétel van

nepszava.hu|2018. ápr 26. 09:06, frissítve: 2018. ápr 26. 09:53
[A+ A-]

Fotó: Vajda József

Nem egy, hanem rengeteg kompromittáló hangfelvétele van az ügyészségnek a Gyárfás–Fenyő-ügyben – tudta meg a Heti Válasz. A lap információi szerint a mostani botrány csupán egy még nagyobb horderejű ügy mellékmozzanata. 

A Heti Válasz friss lapszámában exkluzív részleteket közöl az újranyitott Fenyő-ügyről, ebből egyebek mellett kiderül, hogy az ügyészségnek számos kompromittáló hangfelvétele van a témában, amelyek nem Fenyő János meggyilkolásának előkészítéséről, hanem a tett következményeiről, illetve Gyárfás Tamás felbujtói szerepéről árulkodnak.

A később zsaroláshoz felhasznált - és direkt e célból készült - hangfelvételeket a 2000-res években, az olajszőkítési ügyek miatti külföldi "számüzetéséből" hazatérő Portik Tamás készítette, a Gyárfással folytatott beszélgetések fonalát szándékosan úgy irányítva, hogy beszédpartnere felbujtói szerepe körvonalazódjon. A hangfelvételeket mások mellett Jozef Rohácra bízta, akit 2008-ban kapcsolt le a cseh rendőrség, így a "szalagok a testvéréhez", Stefan Roháchoz kerülhettek. ( A férfi több száz négyzetméteres családi házában a HírTV Riasztás c. műsora április elején vizitált. ) Rohácék ismerőse, bizonyos Imrich K. tavaly szeptemberben jó ötletnek találta az egyik felvétellel megzsarolni Gyárfást, aki megpróbálta magát áldozatként feltüntetni, és a rendőrséghez fordult, így közvetve ő maga irányította el a rendőröket a hangfelvételek nyomára. 

Ihász Sándor benyújtotta a gyanúsítás cáfolatát

Ihász Sándor szerdán hivatalosan benyújtotta a Központi Nyomozó Főügyészségre (KNYF) a bűnpártolás miatt vele közölt gyanúsítás tételes cáfolatát - mondta a volt főügyész ügyvédje csütörtökön az MTI-nek. Papp Gábor hangsúlyozta, a részletes vallomásban védence nem csupán visszautasítja a gyanút, "hanem olyan tényekkel is szolgál, amelyek önmagukban is cáfolják a gyanúsítást".

Ügyfele a dokumentumban azt is közölte, hogy kész válaszolni az ügyészség bármilyen további kérdésére - mondta Papp Gábor, hozzátéve, a cáfolat tartalmi elemeiről később kívánnak tájékoztatást adni.

A KNYF hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással gyanúsította meg a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban április 20-án Ihász Sándort, és házkutatást is tartottak a volt főügyésznél.

A gyanú szerint a volt főügyész 2017 októberében hivatalában átvette a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát. Az átadó az utóbb felbujtással meggyanúsított egyik férfi volt, aki akkor azért fordult az általa ismert főügyészhez, hogy tanácsot kérjen tőle.

A KNYF szerint Ihásznak fel kellett ismernie, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékok, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához. Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozó hatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta.

"A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy hivatali eljárása során, hivatali kötelessége megszegésével elkövetett bűnpártolás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatta ki dr. I. S. P. volt főügyészt" - áll a KNYF korábbi közleményében.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) április 10-én tette közzé, hogy 2017. október 31. óta ismét nyomoznak a Fenyő János ellen 1998. február 11-én előre kitervelten elkövetett emberölés ügyében. Egy héttel később azt közölték, hogy az ügyben Gyárfás Tamás volt úszószövetségi elnököt és médiavállalkozót a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI)munkatársai Budapesten elfogták, majd előállították és gyanúsítottként hallgatták ki.

Az NNI az ugyanebben az ügyben március 22-én gyanúsítottként kihallgatott Portik Tamást is emberölésre felbujtással gyanúsítja.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!