Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Modernkori hívők

Népszava|2018. ápr 27. 06:01
[A+ A-]

Meseország alakjainak mindenkori sokasága. Minden hatalmi helyzetben megtalálható sokasága. Néha hangos, (béke)menetben csődülő, máskor meg csendes, hálaadó szentmisére járó sokasága. Mindenütt jelen vannak. Kitüntetett kiváló kisebbségük képzettségét, műveltségét alázatosan alárendeli a Hatalom kritikátlan kiszolgálásának. Fellengzősen patetikus nevű körök tagjaiként.

Nagy többségük viszont társadalmilag szakbarbárnak tekinthető. Képzettségük, műveltségük, olvasottságuk egysíkú, értesüléseiket, ismeretanyagukat főleg egymástól, vagy a bulvármédiából szerzik. Ők azok, akiknek mindenről van véleményük, akik mindent tudnak, sőt mindent jobban tudnak. Akik közbevágnak, akik nem tudnak befejezni egy gondolatot, de nem hagynak befejezni egy mondatot sem. Nem vitaképesek, mert képtelenek a vitára, inkább nyilatkoznak.

Sokszor alapállásból sértettek. Hol egyénileg, hol családilag, hol nemzetileg. Valósan, meg képzelten. Ők azok tipikusan, akiknek jelenét a múlt béklyója nyomorítja. Ha az életben sikertelenek, annak okát mindig másban keresik, és meg is találják. Ily módon hisznek azoknak, akik hasonló képeket festenek a képernyőkre, akiknek jól esik hinni, mert hasonlóak. Akik mindig hátrafelé mutogatnak. Akik mindig másban látják a hibát, akik soha nem képesek semmit beismerni. Akik mindig, mindent jól csináltak, de az ellenséges ármány megakadályozta. Mert ellenség, az kell. Az ellenség permanens léteztetése az állandóan kézre álló alibi a sikertelenségért. Mert ellenség mindenütt van. Belül és kívül. Az ellenséget pedig számon kell tartani. Számba kell szedni, listákba kell összeírni, meg kell félemlíteni. Mert fő az éberség!

Ők azok a hívők, akik érzelmileg mindenkor vevők az uszításra, akiknek hite aprópénzért megvásárolható, akiknek köpönyege már több színben is megfordult. Ők azok a hívők, akiknek hite kötelező hatalmi tananyag. Ha kell, idegengyűlölők, aminek igazi okát nem adják, de mindenesetre büszkék rá. Mindent aláírnak.

Ők voltak a feljelentgető házmesterek és a tömbbizalmiak. Békésebb fajtájuk nem kötekedő típus. Halkan és áhítattal hisz.

Kuthi Csaba borász