Előző
Következő
új cikk

Belföld

Fenyő-ügy: cáfol a volt főügyész

Népszava|2018. ápr 26. 17:39
[A+ A-]

Gyárfás Tamás a bíróság döntésére várva április 20-án. Fotó: Vajda József

Tételes cáfolatot nyújtott be Ihász Sándor a Központi Nyomozó Főügyészségre azután, hogy bűnpártolással gyanúsították meg – mondta a volt főügyész ügyvédje csütörtökön a távirati irodának. Papp Gábor a vallomásról részleteket nem közölt.

Ihász azután keveredett az ügybe, hogy Gyárfás Tamást meggyanúsították azzal: ő volt a húsz évvel ezelőtti Fenyő János elleni merénylet felbujtója. Gyárfás tagadja, hogy köze lenne az ügyhöz, a hírek szerint egy hangfelvétel szólhat ellene. Kiderült az is, hogy Gyárfást próbálták megzsarolni az ügyben: először egy beszélgetés leiratát adták át neki, majd magát a hangfelvételt. Gyárfás állítja, átadta a hatóságoknak a hanganyagot. A vádhatóság aztán bejelentette: az ügyben bűnpártolás miatt gyanúsítottként hallgattak ki egy volt főügyészt – mint később kiderült Ihász Sándort. A gyanú szerint a volt főügyész tavaly októberben az irodájában átvett egy, a gyilkossággal összefüggő hangfelvétel-leiratot a felbujtással meggyanúsított egyik személytől, de azt nem továbbította a nyomozóknak.

A hvg.hu megszerezte Ihász vallomását, amiben az áll, hogy ő csak évtizedes barátként adott tanácsot Gyárfásnak. Állítása szerint, amikor Gyárfás felkereste az irodájában, semmilyen iratot nem adott át neki, csak beszámolt arról: egy kopasz embertől kapott egy pár oldalas, összefüggéstelen szövegrészleteket tartalmazó iratot. Gyárfás akkor azt mondta: a szöveget bárki megírhatta, aki elolvasta a Fenyő-ügyről a sajtóban megjelent híreket, pletykákat. Ihász szerint ő nem biztatta Gyárfást arra, hogy ne tegyen feljelentést, de jelezte: ha a szöveggel összefüggésben nem követeltek tőle semmit, akkor bűncselekmény sincs. Ezzel együtt azt tanácsolta, hogy menjen a rendőrségre és tanúként mondjon el mindent.

Arról is kifejtette álláspontját, hogy végül miként került hozzá a házkutatás során nála megtalált irat. Azt egy étteremben kapta Gyárfástól, és annak tudatában vette át, hogy barátja bemegy a rendőrségre. Gyárfás később arról is beszámolt neki, hogy kapott egy hangfelvételt, majd egy lesötétített ablakú kocsi torlaszolta el a kapubejárójukat. Mindezek után Ihász azt javasolta, hogy tegyen feljelentést. Ihász – írta a hvg.hu – kitért arra is: 25 évnyi ügyészi munka után nem az irodájában tartana olyan bizonyítékot, amit el akarna tüntetni.  

Lájkoljon minket a Facebook-on is!