Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Már tüsszög? Így kezelje az allergiát

nepszava.hu|2018. ápr 30. 14:14
[A+ A-]

Illusztráció: AFP

Az allergiás tünetek ellen több készítményt is bevethetünk, de ahhoz, hogy a kezelés hatásos legyen, tudnunk kell, hogy melyiket, milyen időpontban kell elkezdeni.

Az antihisztaminok elsősorban az enyhébb tüneteket szüntetik meg eredményesen. A szemcseppekkel jól enyhíthető a szemviszketés és vörösség. Szteroid orrspray csak receptre kapható, az orrnyálkahártya gyulladását csökkenti, segítségével kezelhető az orrdugulás és az orrfolyás. Sokan tartanak a szteroid mellékhatásaitól, ám ezek a készítmények csak nagyon kis mennyiségben tartalmazza, és az orrnyálkahártyáról szívódik fel. Az antihisztaminokat és a szteroid orrspray használatát akkor kell elkezdeni, amikor még nincsenek tüneteink, de az allergén növény pollenjei már megjelentek a levegőben. A tüneti szereket addig kell szedni, amíg a pollenszórás meg nem szűnik.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Az allergén immunterápia a kiváltó okra hat, tehát az immunrendszer működését befolyásolja. Megszünteti a túlérzékenységet, a kezelés hatására a korábban tüneteket okozó allergén növény pollenjeinek jelenléte a levegőben nem okoz majd panaszokat. Az orr- és szemtünetek már a kezelés első évében jelentősen enyhülnek. A hatóanyagok a szájnyálkahártyáról szívódnak fel, tabletta vagy cseppek formájában, naponta egyszer kell bevenni az allergén hígított kivonatát. Az allergén immunterápiát az allergén növény virágzása előtt legalább két hónappal kell megkezdeni, parlagfű allergiásoknak erre május végéig, június elejéig van lehetőségük. A kezelést három éven keresztül minden szezonban meg kell ismételni, így 10-12 tünetmentes év érhető el. A jelenleg elérhető módszerek közül csak az immunterápia képes megelőzni, hogy a betegnél újabb allergiák jelenjenek meg, vagy szövődményként asztma alakuljon ki.

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa szerint akkor érdemes az immunterápia mellett dönteni, ha az orrdugulás miatt képtelenek vagyunk nyugodtan aludni, allergiaszezonban nem tudjuk kipihenni magunkat. Ha a tüneteket csillapító szerek már nem bizonyulnak hatékonynak, vagy rendszeres sport vagy munka miatt sokat kell a szabadban, allergénekkel teli környezetben tartózkodni, illetve akinek „csak” elege van az évente jelentkező kellemetlenségekből.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!