Előző
Következő
új cikk

Külföld

Nincs új örmény elnök, országszerte blokádok kezdődnek

nepszava.hu|2018. máj 2. 13:13
[A+ A-]

Tüntetők lezárnak egy jereváni kereszteződést szerdán. Fotó: KAREN MINASYAN / AFP

Megakadályozta az örmény kormánypárt, hogy a parlament megválassza Nikol Pasinján ellenzéki politikust a miniszterelnöki posztra. Ha az egy héten belül esedékes újabb szavazás sem jár eredménnyel, az alkotmány szerint fel kell oszlatni a parlamentet. Közben tovább folynak a több tízezres tüntetések - Pasinjánt országos blokádok támogatják jelöltségében.

Nincs új miniszterelnöke Örményországnak: Nikol Pasinján ellenzéki vezető - aki az egyetlen komoly jelölt volt az átmeneti kormányfői posztra - nem kapott elég szavazatot a jereváni parlament rendkívüli ülésé, írja az Euronews. Jelöltségét 53 képviselőnek kellett volna támogatni a 105 fős parlamentben, azonban - a 9 órás tárgyalás végén - csak 45 voksot kapott.

Az örmény alkotmány szerint amennyiben az első szavazás kudarccal végződik, másodikat kell tartani egy héten belül. Ha ez utóbbin sem sikerülne a kellő szavazatszámot megszereznie a jelöltnek, a parlamentet fel kell oszlatni.

Közben Pasinján országos polgári engedetlenségi akciót hirdetett - számol be a Magyar Narancs. "Blokkolni fogjuk az utakat, a reptereket, a metrót, a vasutat és minden mást, amit csak blokkolni lehet" – mondta kedden este támogatóinak a politikus. Hozzátette: ha mindenki részt vesz a mozgalomban, teljes győzelmet arathatnak az örmény emberek. A küzdelemnek viszont erőszakmentesnek és békésnek kell lennie, figyelmeztetett.

Szerda reggel ellenzéki tüntetők már le is zártak több Jereván felé, illetve a reptér felé vezető utat, és nagyobb kereszteződéseket a fővárosban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!