Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Nagyanyáink bölcsessége: vegyünk nagy levegőt!

nepszava.hu|2018. máj 4. 14:14
[A+ A-]

Illusztráció: pexels.com

Nem foglalkozunk a légzéssel, megelégszünk azzal, hogy életben tart, pedig, ahogy nagyanyáink mondogatták: ha nagy levegőt veszünk, minden jobb lesz. Már a megfigyelése és a tudatosítása is hatalmas változásokat eredményez, fizikailag, lelkileg és energetikailag is.

A légzés jelentősége óriási, mégis alig foglalkozunk vele; gyakran csak az életben maradáshoz éppen elegendően, felületesen veszünk levegőt. Pedig ha kicsit is tudatosabbak lennénk, jelentősen növelhetnénk a teljesítőképességünket és csökkenthetnénk a stressz-szintünket – mondta Bogdán-Molnár Virág jógaoktató a Népszavának. Ha úgy döntünk, elkezdünk odafigyelni a légzésünkre, már napokon belül hatalmas változásokat tapasztalhatunk: enyhül a fáradtság, a levertség, akár a fejfájás is, de javul a lelki, mentális és az energetikai állapot is. A légzés és az életünk minősége ugyanis erőteljesen hat egymásra.

Figyelni is elég

„Döbbenetes, hogy ennek, az egész életünket végigkísérő folyamatnak a tudatosítása mennyire el- és kilazít” – mondta a jógaoktató. Már az is kiegyensúlyozó hatású, ha különböző szituációkban - munka, evés, beszélgetés, sportolás, pihenés közben - felfedezzük: lélegzünk. Nagyon izgalmas ez például vezetés közben, amikor jóformán levegőt sem veszünk. A feszült, készenléti állapotban az orrunkon keresztül szívunk be egy keveset. Ha kicsit oda tudunk figyelni, hogy mélyebben lélegezzünk, minden könnyebbé válik: a dugó és a kellemetlenségek elviselése is.

A légzésfigyelés hatására a szervezet kellemesebb, lassabb, mélyebb, áramlóbb működésre „kapcsol”. A levegővétel hullámzását figyelve az elme elcsendesedik, megnyugszunk, oldódnak a pszichés feszültségek, fokozódik az energiaáramlás, hatékonyabbá és kreatívabbá válunk, de még az öngyógyító folyamatok is beindulnak. Érdemes megszoknunk, hogy mindig – akár veszekedés vagy intim helyzetek közepette is - megfigyeljük, hogyan lélegzünk. Jó módszer, ha reggel csak néhány perces légzésfigyelés után kelünk ki az ágyból. Mondogathatjuk is: „tudatosítom, hogy be-, és kilélegzem”, ez irányítja, és nem engedi kiskutyaként ugrándozni az elmét.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Mindez óriási lépés az önismeret és az egészség, valamint a boldogság magasabb szintje felé is, mert kicsit kívül tudunk helyezkedni az életünk sodrásán, fölé emelkedünk, nem vonódunk be annyira, ezáltal védettebbé válunk. A puha, lágy légzés boldogabbá tesz: oldja a szorongást, javítja a depressziós állapotot – nem véletlenül mondogatták nagyanyáink, bármi is történt: vegyünk nagy levegőt.

Bogdán-Molnár Virág szerint már az iskolában is tanítani kellene a légzés jelentőségét, játékos feladatokkal érdemes hozzászoktatni a gyerekeket a tudatos légzésfigyeléshez; el lehet például játszani, hogyan lélegzünk, amikor mérgesek, szomorúak vagy vidámak vagyunk, így megtanulhatják a szabályozását is.

Barabás Júlia

Lájkoljon minket a Facebook-on is!