Előző
Következő
új cikk

Belföld

Késik a Nemzeti alaptanterv

Népszava|2018. máj 5. 05:05
[A+ A-]

ELBALLAGTAK Akik most végeztek, még nem találkoztak az új alaptantervvel Fotó: Tóth Gergő

Hiába ígérték idén tavaszra, csak nyár végén mutatják be az új Nemzeti alaptanterv (NAT) koncepcióját – értesült lapunk. A NAT-tal kapcsolatos munkálatokra rálátó forrásunk szerint a késlekedés egyik oka az, hogy a kormány ugyan már kapott egy előzetes tervezetet, de a választások előtt nem nagyon foglalkozott az alaptantervvel, amely azt határozza meg, mit tanítsanak az általános- és középiskolákban. Ráadásul a fejlesztések irányában is vannak még kérdőjelek, ezek feloldásához kormánydöntésekre van szükség. Ilyen el nem döntött kérdés például a kilenc évfolyamos iskola ügye.

Késik a NAT-munkálatokkal kapcsolatos tájékoztató weboldal is – a fejlesztők arra várnak, hogy a döntéshozók zöld utat adjanak. Ez a késés azért is kínos, mert épp ezen a weboldalon lehetne majd véleményezni a tervezetet.

Fotó: Kállai Márton

Fotó: Kállai Márton

Forrásunk szerint ugyanakkor az alaptanterven dolgozó munkacsoportok jól együtt tudnak működni, a kormány eddig nem szólt bele a munkájukba - remélik, hogy ez a továbbiakban sem változik. Csépe Valéria, a NAT megújításáért felelős miniszteri biztos a Népszavának adott tavaly szeptemberi interjújában ugyancsak arról beszélt, hogy neki senki nem adta utasításba, minek kell vagy nem kell benne lennie az alaptantervben. Forrásunk szerint Csépe eleve úgy vállalta el a munkát, hogy csak akkor vesz részt a fejlesztésben, ha szabad kezet kap.

A kormány 2019 szeptemberétől vezetné be az új NAT-ot, de szakmai szervezetek úgy vélik, ehhez már túl késő. A Civil Közoktatási Platform (CKP) szerint már tavaly szakmai és társadalmi vitára kellett volna bocsátani egy megfelelő színvonalú koncepciót, hogy az új NAT jövőre indulásra készen álljon. Noha a kormány korábban következetesen kitartott a 2019-es céldátum mellett, abban a levélben, amit Palkovics László oktatási államtitkár – leendő innovációs és technológiai miniszter – a CKP-nak még márciusban küldött, már fellelhető némi bizonytalankodás. Palkovics azt írta, a bevezetés időpontját hivatalosan még nem hirdették ki, így nem kell félni attól, hogy kifutnak az időből. Vagyis egyáltalán nem biztos, hogy 2019-ben életbe lép az új NAT. 

Juhász Dániel

Lájkoljon minket a Facebook-on is!