Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Durván drágultak a balatoni nyaralók

Népszava|2018. máj 7. 15:05
[A+ A-]

Illusztráció. Fotó: Kállai Márton

A lakáspiaci fellendülés elérte a balatoni nyaralók piacát - hívja fel a figyelmet a 24.hu.

Siófok és Balatonfüred a legfelkapottabb: az itt épülő új lakások a már a budapesti négyzetméterárakkal vetekszenek. Nagyjából 900 lakás épül, négyzetméterenként 450 ezer és 1,4 millió közötti árakon. A használt-lakás árak is itt a legmagasabbak: jelenleg Füred kicsit drágább, ahol a családi házak négyzetméterára éppen meghaladta a 250 ezer forintot, míg 243 ezer forinttal Siófok némileg alatta marad.

A tópart közelében az átlagnál magasabb, attól távolabb már jóval alacsonyabb árak jellemzőek. A nyugati medencében, a két várostól távolodva csökken a családi házak négyzetméterára. A legtöbb településen négyzetméterenként 150 ezer forint az elmúlt egy évben kialakult ár. Badacsonyban és környékén, ennél magasabb, 190 ezer forintos fajlagos ár volt a meghatározó.

2018 első negyedében a legdrágább balatoni nyaraló 55 millióért kelt el az Otthon Centrumnál. A hétszobás nyaraló az északi part kedvelt településén, a Balatonparttól pár lépésre 2 éve várt új tulajdonosára. A partmenti felkapott üdülőhelyeken főleg 21-35 milliós ártartományban keltek el üdülőingatlanok. Az első negyedév során értékesített 2-4 szobás nyaralókhoz kisebb-nagyobb telek is tartozott. Ezért az árért jellemzően szerényebb állapotú, az 1960-as, 1970-es években épült ingatlanokat kaptak a vásárlók.

Ugyanakkor hárommillió forint alatt is történt nyaraló-adásvétel a Balaton környékén, igaz, a vízparttól messze. Leginkább Vas, Zala, Komárom-Esztergom megyében találunk jellemzően kis alapterületű, 1-2 helyiségből álló, vályog- vagy könnyűszerkezetes nyaralókat, 700-1000 négyzetméteres telekkel.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!