Előző
Következő
új cikk

Külföld

Lemondott a fojtogató főügyész

nepszava.hu|2018. máj 8. 09:26, frissítve: 2018. máj 8. 16:45
[A+ A-]

Eric Schneiderman egy 2017-es tüntetésen. Fotó: Bryan R. Smith / AFP

Lemondott hivataláról Eric Schneiderman, New York állam főügyésze, akit négy nő egymástól függetlenül azzal vádolt meg a The New Yorker című hetilapban, hogy intim együttléteik során durva fizikai erőszakot alkalmazott velük szemben.

A 63 éves Schneiderman először nem akart visszavonulót fújni, és arra hivatkozott, hogy a hivatali tevékenységét semmilyen módon nem érintik, kizárólag a magánéletére vonatkoznak a hetilapban megjelentek. Azt elismerte, hogy különböző partnereivel a szexuális együttlétek során belement bizonyos „szerepjátékokba”, de azt állította, hogy minden kölcsönös megállapodás alapján történt. A panaszosok viszont – elismerve, hogy az intim találkák létrejötte valóban megegyezésen alapult –, hangsúlyozták: a verésekhez, a fojtogatásokhoz és a durva, verbális megalázáshoz már egyáltalán nem adták a hozzájárulásukat.

A The New Yorker által megszólaltatott négy nő közül ketten névvel vállalkoztak történetük elmesélésére. Michelle Manning Barish és Tanya Selvaratnam szerint a fizikai bántalmazás az együttlétek során újra és újra ismétlődött, sőt, idővel mind durvább lett. Manning Barish 2013 derekától 2014 végéig, Selvaratnam 2016 nyarától tavaly őszig randevúzott rendszeresen Schneidermannal. Manning Barish szerint a férfi néhány hét után vált kifejezetten erőszakossá. A Sri Lankán született Selvaratnam felhánytorgatta egyebek közt azt is, hogy Schneiderman „barna rabszolgájának” nevezte őt.

A főügyész végül akkor adta be a derekát, és jelentette be a hivatalából való távozását, amikor lemondásra szólították fel demokrata párttársai, Andrew Coumo, New York állam kormányzója, illetve Kirsten Gillibrand, az állam egyik szenátora.

Eric Schneiderman e magánéleti kilengések közepette hangos támogatója volt a nők szexuális zaklatása elleni #MeeToo mozgalomnak, és ő volt az, aki februárban ilyen cselekmények miatt eljárást indított Harvey Weinstein filmproducer ellen. A Weinsteinnel kapcsolatos leleplezések szintén a sajtóban – mégpedig a The New York Times mellett történetesen ugyancsak a The New Yorker hasábjain – láttak először napvilágot. A Schneiderman elleni vádakat most megfogalmazó nők hivatkoznak is erre: azt mondják, hogy a főügyésznek a Weinstein-ügyben tanúsított hangos fellépése ösztönözte őket arra, hogy előálljanak a maguk történetével.

K.J.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!