Előző
Következő
új cikk

Külföld

Nagy ígéretek az új kormányfőtől

Népszava|2018. máj 8. 16:49
[A+ A-]
Fotó: AFP

Fotó: AFP

Megoldódhat a hetek óta tartó politikai válság Örményországban, miután kedden Nikol Pasinján ellenzéki politikust választották meg a volt szovjet tagköztársaság új kormányfőjének. Ezzel várhatóan véget ér az áprilisban kezdődött tüntetési hullám, amely azért indult, mert a korábban 10 évig elnöki posztot betöltő Szerzs Szargszjánt április 17-én kinevezték kormányfőnek.

Emberek tízezrei követelték heteken át, hogy távozzon az ország éléről. Helyette a korábban börtönt is megjárt ellenzéki politikust, Pasinjánt szerették volna a kormányfői székben látni. A nyomás hatására Szargszján lemondott, utat nyitva Pasinján előtt. Az ellenzéki politikus a múlt heti parlamenti szavazáson nem szerzett elegendő támogatást, ám kedden Szargszján köztársasági pártja is beállt mögé. Ezzel sikerült elkerülni, hogy előrehozott választásokat kelljen kiírni.

Jerevánban kedden hatalmas tömeg ünnepelte a döntést. Pasinján – akire a BBC elemzésében csak az örmény „Bársonyos forradalom” vezetőjeként utalt – beszédében megfogadta, hogy Örményországban mostantól tiszteletben tartják az emberi jogokat, és véget érnek a választási csalások.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!