Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Szennyezi a turizmus az emberi környezetet

Népszava|2018. máj 9. 05:16
[A+ A-]

Az már rég köztudott, hogy a gyárak, gépkocsik károsanyag kibocsátása mennyire negatív hatással van a környezetre. Azt azonban a Sydney-i Egyetem kutatói derítették ki, hogy a turizmus révén is rosszabbodhatnak az emberiség életkörülményei. Az amerikai kutatóhoz, Arunima Malikhoz köthető kutatócsoport azt vizsgálta, hogy a turizmus révén mennyivel nő a különböző közlekedési eszközök, szállodák károsanyag kibocsátása.

A korábbi kutatások még arra a következtetésre jutottak, hogy a turizmus csekély hatást gyakorol a környezetre. Egy 2010-ben kelt dokumentum szerint 1,12 milliárd tonnára tehető a globális turizmus nyomán a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyisége. Ez a világ összes károsanyag kibocsátásának mindössze a harmada. Malik azonban rámutatott, a nyolc évvel ezelőtti felmérés nem vette figyelembe azt a beszállítói hálózatot, amely szintén a turizmushoz köthető. Az ausztrál kutatócsoport az étel-, az italfogyasztást, illetve az egyes akciók következményeit is igyekezett górcső alá venni.

A kutatók a világ 189 országa, valamint az ENSZ turisztikai világszervezete (UNWTO) adatait nézték. Ezeket egy szoftver segítségével értékelték, s ebből próbálták levonni a következtetést, hogy mennyi károsanyag kerülhetett a környezetbe. A kutatás azt is megállapította, hogy a világon az amerikai, a kínai, illetve a német turisták szennyezik a leginkább a környezetet. Őket az indiai, mexikói, brazil, kanadai és japán turisták követik a sorban.

Egy felmérés szerint 2009-2013 között a turizmushoz köthető szén-dioxid-kibocsátás 3,9-ről 4,5 milliárd tonnára nőtt. Ez évi 3,3 százalékos növekedésnek felel meg – figyelmeztetnek tudósok. Általánosan megállapítható, hogy a jóléttel együtt a szektorhoz köthető károsanyag kibocsátás is emelkedik. Visszafogott becslések szerint 2025-ig ötmilliárd tonnára emelkedik a károsanyag kibocsátás. De ha az emelkedés a mostani szint szerint folytatódik, akkor ez elérheti majd a 6,5 milliárd tonnát. S inkább ez a borúlátóbb forgatókönyv valószínűbb, mert évről évre több a turista. Az egyik társszerző, a tajvani Ja-Jen Szun szerint megoldást jelenthet, ha nagyobb adókat vetnek ki egyebek mellett a légiközlekedésre.

R. T.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!