Előző
Következő
új cikk

Külföld

Igen a fogyatékkal élők nagyobb támogatására - Varsóban

nepszava.hu|2018. máj 9. 12:28
[A+ A-]

A lengyel szejm csaknem egyhangúlag jóváhagyta szerdán a fogyatékkal élők nagyobb támogatását célzó két törvényt, mindazonáltal a súlyos fogyatékossággal élő felnőttek, valamint az őket gondozó szülők egy csoportja folytatja 22 napja tartó parlamenti ülősztrájkját.

A még a szenátus és az államfő aláírására váró jogszabályokat az ellenzéki képviselők is túlnyomórészt támogatták, bár a parlamenti vita során bizonyos fenntartásokat fogalmaztak meg. Az egyik törvény értelmében a teljesen munkaképtelen, 18 évnél idősebb fogyatékosoknak járó, eddig 865 zloty (mintegy 62 ezer forint) összegű szociális támogatást a jelenleg érvényes szociális minimum szintjére (1030 zloty, mintegy 76,4 ezer forint) emelik. 

A másik törvény szerint a súlyos fogyatékkal élőknek az eddiginél szélesebb körű, elsőbbségi és ingyenes szakorvosi ellátást, gyógytornát, térítésmentes egészségügyi eszközöket biztosítanak. Ez a lengyel kormány szerint havi mintegy 520 zlotys (mintegy 38 ezer forint) megtakarítást jelent majd az érintett családoknak.

A törvényjavaslatokat a lengyel kormány terjesztette elő, miután április 18-án a szejm egyik fő folyosóját elfoglalta egy kisebb, a fogyatékkal élők szüleiből, valamint magukból a gondozottakból álló csoport. A támogatásokra vonatkozó követelésekről azóta a helyszínen személyesen egyeztetett a tüntetőkkel Andrzej Duda államfő, Mateusz Morawiecki kormányfő, Elzbieta Rafalska családügyi miniszter és más közéleti személyiségek.

A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) a jogszabályok támogatása ellenére nem vonta vissza azt a bizalmatlansági indítványt, amelyet a múlt héten nyújtott be Elzbieta Rafalska családügyi miniszter és Beata Szydlo társadalomügyi miniszterelnök-helyettes, volt kormányfő ellen. Szerinte a kormánypártot politikai felelősség terheli a tiltakozó akcióért.

A tüntetők csak az első megszavazott törvényt tartják kielégítőnek, a másik jogszabályban foglaltak mellett viszont havi 500 zloty (mintegy 37 ezer forint) nagyságú támogatást követelnek a teljesen munkaképtelen, fogyatékkal élő felnőtteknek. A napokban jelezték, hogy beleegyeznének a támogatás fokozatos emelésébe, kitartanak viszont a szerdai parlamenti döntés után is amellett, hogy nem hagyják el a szejm épületét mindaddig, amíg minden követelésük nem teljesül.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!