Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Mit tesz a képernyő a szemünkkel?

nepszava.hu|2018. máj 9. 14:14
[A+ A-]

Illusztráció: pexels.com

Az állandó képernyőnézés fárasztja, de akár ronthatja is a szemet. Jó, ha tudjuk: törvényileg kötelező óránként tíz percet pihentetni.

A monitorra, a telefonra és a táblagépre meredve folyamatosan közelre nézünk, ami állandó alkalmazkodásra készteti, ezáltal fárasztja a szemet. Ez közvetlenül ugyan nem rontja a látást, de a kicsit is túllátóknak hamarabb lesz szükségük szemüveg viselésére – mondta a Népszavának  Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemorvosa.

Sok „monitorozás” hatására a rövidlátás, ami tinédzser kor környékén kezdődik, rosszabbodhat, illetve felgyorsulhat. Ennek megelőzésére célszerű a fiatalok képernyő előtt töltött idejét korlátozni, és sok szabadidős tevékenységet - kirándulás, szabadban sportolás, játék - is beiktatni az életükbe. A képernyők hosszas nézése szárítja is a szemet, mert egyrészt a gépek hőhatása miatt gyorsabban párolog a könny, másrészt harmadannyit pislogunk, mint rendesen.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Az az ideális, ha a monitor a szemmagasság alatt van, mert ilyenkor a felső szemhéj takarja a szaru- és kötőhártyát, így kevésbé szárad a szem. Ha mégis száraznak érezzük, használjunk műkönnycseppet. Olyat érdemes választani, amelyben nincs tartósítószer, mert hosszan használva az is okozhat szemszárazságot. Ha elfárad a szemünk, nem látjuk jól a képernyőt, szemüveget kell készíttetni. Már van olyan, sőt kontaktlencse is, amit kifejezetten a képernyő használatához fejlesztettek ki. Ezek ellensúlyozzák az állandó közelre nézés hatásait. Sokan kész szemüveget vásárolnak a hipermarketben vagy az illatszerboltban, de ezeket a szemész nem ajánlja. Mint Dr. Tóth Eszter fogalmazott: „ezek postai aláíráshoz alkalmasak, de arra nem, hogy folyamatosan monitort nézzünk velük.” Ennek oka egyrészt az, hogy azonos dioptriájú a jobb és a bal lencséjük, másrészt a fókuszpontjuk átlagos, nem pedig egyéni értékre van állítva.

Illusztráció: pexels.com

Illusztráció: pexels.com

Két törvényi szabályozás is vonatkozik a képernyő előtti munkavégzésre; az 1999-es egészségügyi miniszteri rendelet szabályozza a minimális egészségügyi és biztonsági követelményeit, a 2002-es szerint pedig a munkáltatónak kétévente szemészeti vizsgálatot kell biztosítania, valamint, ha szükséges, szemüveget is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ki is kell fizetnie. A legtöbb helyen „be szokott szállni” a költségébe. A törvény szerint a monitor előtti munkavégzés közben óránként tíz perc szünetet kell tartani. Ezt a legtöbb munkahelyen nem nagyon lehet kivitelezni, de jó, ha tudjuk, és időnként megpróbáljuk betartani – tanácsolja a szemorvos.

Barabás Júlia

Lájkoljon minket a Facebook-on is!