Előző
Következő
új cikk

Belföld

A béke napja után indul az Élet Menete

Népszava|2018. máj 9. 14:16
[A+ A-]

Gyere, és mutasd meg, hogy sokszínűen szebb a világ! – idén ez a jelmondata a vészkorszak áldozataira emlékező Élet Menetének.

A rendezvény május 13-án, vasárnap délután négy órakor kezdődik a Március 15. téren, az Élet Menete-szobornál. A résztvevők onnan az Erzsébet hídon át a Friedrich Born rakpartra vonulnak – mondta Gordon Gábor, Az Élet Menete Alapítvány kuratóriumi elnöke a megemlékezést beharangozó sajtótájékoztatón.

Friedrich Born svájci állampolgár a Vöröskereszt megbízásából 1944 májusától 1945 júniusáig kórházak, gyermekotthonok, árvaházak és népkonyhák felépítésével, menlevelek kiállításával segítette a magyar zsidókat. Közel 15 ezer embert sikerült megmentenie a deportálásoktól.

Magyarországon április 16-án tartják a holokauszt emléknapját, ebben az évben azonban az időpont egybeesett a lengyelországi nemzetközi megemlékezéssel. A hazai Élet Menetét ezért rendezik a szokásosnál néhány héttel később. Így viszont az esemény szorosan kapcsolódik a május 9-éhez, az európai béke napjához.

A szervezők tájékoztatása szerint az idei rendezvényen kiemelten figyelnek a fiatalabb korosztály igényeire. Menet közben élőszobrok fogják színesíteni a sétát, megjeleníteni a vészkorszak hangulatait. Induláskor a gyerekek rajzokért palacsintát kapnak, és lesz egy Béke-installáció, amire felmászva virágokat tűzhetnek ki.

Az Élet Menete Alapítvány támogatásával magyarul is megjelent Majgull Axelsson svéd írónő Nem vagyok Miriam című könyve. A regény a háborús Európában és a mai Svédországban játszódik. A főszereplő egy cigánylány, aki zsidó névvel, zsidó identitással kerül a koncentrációs táborból Svédországba. Egész életében eltitkolja valódi származását, fél, hogy elüldöznék az országból.

A szerző az Élet Menete díszvendége lesz, és dedikálni is fogja regényét.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!