Előző
Következő
új cikk

Külföld

"Büntethető alakok" - Kijelentése miatt bírságolták a román államfőt

nepszava.hu|2018. máj 9. 14:55
[A+ A-]

Klaus Iohannis román államfő. Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency

Kétezer lejre - 136 ezer forintnak megfelelő összegre - bírságolta szerdán a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Klaus Johannist - számol be a maszol.ro. A román államfő politikusokra utalva - szabad fordításban - a „büntethető alakok” kifejezést használta egy sajtónyilatkozatában.

Klaus Johannist februárban panaszolta be a Lumea Justiției (Az igazságügy világa) nevű, többnyire igazságügyi témákkal foglalkozó portál. Beadványukban idézték az államfőt, aki egyebek mellett azt mondta a korrupcióellenes ügyészséget kritizáló politikusokról: „néhány (...) büntethető alak összefogott, hogy hiteltelenítse azokat, akik nyomozást folytattak ellenük”. A feljelentők szerint az ilyen kifejezések az EU-ban diszkriminációnak számítanak.

A CNCD testülete szerdai ülésén 5-4-es szavazataránnyal döntött az államfő megbírságolása mellett. A diszkriminációellenes tanács elnöke, Asztalos Csaba a Maszolnak elmondta, a feljelentésben kifogásolt román kifejezés nehezen fordítható magyarra, hiszen a román nyelvben sem használják személyekre, csupán magára a büntetőjog szakterületére. Asztalos az államfő megbírságolása ellen szavazott, mert szerinte ez a kijelentése bőven belefér a szólásszabadság gyakorlatába. Szerinte az Európai Emberjogi Bíróság joggyakorlata is szavatolja ezt a fajta szabadságot a közéletben.

Az Államelnöki Hivatal közölte: Klaus Johannis politikai jellegűnek tekinti, ezért megfellebbezi a bíróságon a CNCD szerdai döntését.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!