Előző
Következő
új cikk

Tudomány

"Második Pompeji" rejlik Rómában

Népszava|2018. máj 10. 05:18
[A+ A-]

Titus római császár a Colosseummal szemben, az Oppio-domb délnyugati térségben építtetett fürdőket

Rómában "egy második Pompejit" rejt magában a föld mélye, de a városnak nincs pénze a feltárására – erről beszélt az olasz főváros műemlékvédelmi főfelügyelője. Az Olaszországban szenzációt keltő bejelentést egy játszótérépítési indítvány vitája közben tette Eleonora Ronchetti.

Az Oppio-domb két másik magaslattal együtt alkotja Esquilinust, a legnagyobbat és legmagasabbat a hét domb közül, amelyekre az ókori Róma épült. Titus római császár a Colosseummal szemben, az Oppio-domb délnyugati térségben építtetett fürdőket az amfiteátrum látogatói számára, s meglehet, hogy az i. sz. 80-ban átadott létesítmények végighúzódnak a domb alatt – emlékeztetett a műemlékvédelmi főfelügyelő.

A jelenleg park és sportpályák által fedett terület alatt egy egész Titus-korabeli városnegyedet lehetne feltárni. Ronchetti szerint csak a régészeti lelőhely kiterjedését felmérő ásatásra több millió euró kellene. Az illetékes emlékeztetett arra, hogy az Oppio-dombon folyó ásatásokat 1998-99-ben közbiztonsági okokból leállították, a felásott területet visszatemették.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!