Előző
Következő
új cikk

Külföld

Jó esélye van az amerikai nagykövetjelöltnek

Népszava|2018. máj 9. 18:20
[A+ A-]

David B. Cornstein Forrás: foreign.senate.gov

Az amerikai szenátus külügyi bizottságának szerdai ülésén elnöklő Bob Corker republikánus szenátor szerint jól szerepeltek a szerdán meghallgatott nagykövetjelöltek, köztük David B. Cornstein 78 éves New York-i üzletember, akit budapesti nagykövetnek jelölt Donald Trump elnök.

A Magyarországra szánt nagykövetjelölt mellett az ENSZ-hez küldendő Jonathan Cohent, valamint a több csendes-óceáni országba akkreditálandó Joseph Cellát hallgatta meg a külügyi bizottság. A testület egyelőre nem hozott döntést, az csak pénteken várható, de Corker szavaiból egyértelműnek tűnt, hogy mindhárom jelölt számíthat a törvényhozói támogatásra.

Bevezetőjében Cornstein egyebek közt kitért arra, hogy amerikai tapasztalatok szerint Magyarországon visszaszorulóban vannak a demokratikus viszonyok, és egyebek közt antiszemita jelenségek is tapasztalhatók.

A bizottsági tagok egyike azt kérdezte Cornsteintől, kívánja-e nagykövetként szorgalmazni, hogy Magyarország következetesen tartsa magát azokhoz az Oroszországgal szembeni szankciókhoz, amelyeket Moszkva agresszív magatartása – így például kelet-ukrajnai fellépése – miatt határozott el a nemzetközi közösség, és amelyeknek Magyarország is részese az európai uniós tagság folytán. A nagykövetjelölt határozott igennel válaszolt a kérdésre.

Ugyancsak igenlő volt Cornstein válasza arra a kérdésre, hogy törekedni fog-e a Soros György által alapított budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) helyzetének a megnyugtató rendezésére, tekintettel arra, hogy a magyar kormány akadályokat gördített a CEU nyugodt magyarországi működése elé.

Kárpáti János

Lájkoljon minket a Facebook-on is!