Előző
Következő
új cikk

Belföld

Bukhatjuk az amerikai vízummentességet

nepszava.hu|2018. máj 10. 13:19, frissítve: 2018. máj 10. 13:41
[A+ A-]

Képünk illusztráció. Forrás: Népszava

Üzemi mennyiségben vettek külföldi csalók magyar papírokat, közülük 65-en el is jutottak az Egyesült Államokba.

Tömegesen éltek vissza a magyar útlevelek beszerzésével, közel 700 külföldi vett magyar papírokat, sokan pedig a vízummentességet kihasználva Amerikába utaztak a dokumentumokkal – derítette ki közös tényfeltáró munka során a Direkt36 és a The Washington Post.

A lapok információi szerint az amerikai belbiztonsági tárca (Department of Homeland Security – DHS) tavaly figyelt fel a nyugtalanító jelenségre, amikor egy férfi Magyarországról akart az Egyesült Államokba utazni, ám eközben az Interpol is körözte útlevélcsalás miatt. Mint kiderült, a magyar okmányokhoz is feketén jutott hozzá – a magyar hatóságokkal tárgyaló amerikai szervek pedig rájöttek, hogy ez nem egyszeri eset: a magyar határőrizeti rendszerben komoly hiányosságot találtak.

A DHS közlése szerint legalább 65, magyar papírokkal visszaélő bűnöző juthatott el az Egyesült Államokba, tavaly októberben pedig 30-an még ott is tartózkodtak közülük.

Az amerikai kormány ezt olyan súlyos problémának tartotta, hogy a visszaélések feltárásakor ideiglenesre változtatták Magyarország státuszát a vízummentességi programban. Idén áprilisban pedig a DHS munkatársai Budapestre utaztak, és egyértelművé tették a magyar kormány számára, hogy ha nem oldják meg a problémát, akkor Magyarország ki fog kerülni a vízummentességi programból - derül ki a 444.hu oldalán publikált, témával foglalkozó cikkből.

„Komoly aggály az, ha bármikor is valaki hamis személyazonossággal utazik” - mondta a DHS egyik névtelenséget kérő tisztviselője a Washington Postnak. Hozzátette, hogy Magyarország ugyan azonosította a megfelelő kiigazító lépéseket, de a munka még folyamatban van.

A cikk szerzői emlékeztetnek rá, az elmúlt években számos írás jelent meg arról, hogy visszaélések történtek a honosítási rendszerrel. Az Index 2014-ben tárta fel  például, hogy ukránok és oroszok úgy jutottak tömegesen magyar állampolgársághoz, hogy valójában nem voltak magyar őseik. A cikkek szerint hamis papírokkal, illetve magyar tisztviselők korrumpálása útján kapták meg a magyar állampolgárságot. Gyakori módszer volt, hogy valóban magyar felmenőkkel rendelkező emberek iratait használták fel az útlevél megszerzéséhez. Így olyan hivatalos dokumentumhoz jutottak a csalók, amely valaki másnak a nevére szólt, de a vásárlónak a fényképe szerepelt benne.

A kormány minden ilyen ügy nyilvánosságra kerülése után védelmébe vette a rendszert, de közben elismerték azt is, hogy történtek visszaélések.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!