Előző
Következő
új cikk

Külföld

Véget vetett életének a 104 éves tudós

nepszava.hu|2018. máj 10. 15:52
[A+ A-]

David Goodall május 9-én még sajtótájékoztatón beszélt tervezett eutanáziájáról. Baloldalán Philiip Nitschke, az Exit International alapítója ült. Forrás: AFP: Sebastien Bozon

Asszisztált öngyilkosságot hajtott végre Svájcban az ausztrál aggastyán, aki már nem szerette életét.

Egy bázeli klinikán,orvosi felügyelet mellett búcsúzott el életétől David Goodall elismert botanikus és ökológus, aki 104 éves korában döntött a meghívott halál mellett; hírt az Exit International nevű, eutanázia párti szervezet jelentette be.

A CNN  honlapján azt írja úgy tudja, hogy Goodall halálos mennyiségű drogot kért és kapott, miközben Beethoven Örömódáját hallgatta.

A négy gyermeket felnevelő, tizenkét unokától búcsúzó férfi 20 ezer dolláros közösségi támogatást kapott, hogy részt vehessen a svájci eutanázia-programban; korábban többször is megkísérelte az öngyilkosságot, legutóbbi sikertelen próbálkozása után pedig nem is akarták kiengedni a kórházból az ausztrál hatóságok.

A tudósnak mindenképp Svájcba kellett utaznia terve megvalósításához, Ausztráliában ugyanis jelenleg illegális az eutanázia: csak egy helyi állam, Victoria tervezi, hogy 2019-ből ők is legalizálják az asszisztált öngyilkosságot, de ez még vita tárgya.

Goodall kedden még nyilatkozott az amerikai hírcsatornának: arról mesélt, hogy 5-10 évvel ezelőtt veszítette el teljesen életkedvét, amikor látása és teste is meggyengült. „Egész életemben a szabadban dolgoztam, de már nem tudok kimenni” – mondta a kerekesszékbe kényszerült tudós – „szeretnék újra a bokrok között sétálni, és látni, mi van körülöttem. Az én koromban már csak ül az ember, és várja a reggelit. Aztán, ha megette, vár ebédig, és ha azzal is végzett, csak ül tovább. Hát mire jó ez?”

Lájkoljon minket a Facebook-on is!