Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ligeti-pofozkodás: hét embert gyanúsítanak garázdasággal

Népszava|2018. máj 11. 13:34
[A+ A-]

Shutterstock fotó

A biztonsági szolgálat egyes munkatársaival és a ligetvédőkkel szemben is felmerült a csoportosan elkövetett garázdaság és a súlyos testi sértés kísérlet megalapozott gyanúja – közölte lapunkkal a Budapesti Rendőr Főkapitányság (BRFK). A rendőrség hozzátette: hivatalból eljárást indított és összesen hét főt a rendőrség gyanúsítottként hallgatott ki.

Mint emlékezetes két héttel ezelőtt a Ligetvédők szerint egy bejelentett tüntetésüket verték szét a Liget Zrt. által alkalmazott Valton biztonsági emberei.

A Ligetvédők a városligeti Rondónál lévő építési terület bejáratánál demonstráltak, így tiltakozva az ottani fák szerintük szakszerűtlen átültetése ellen.

Az akkor készített videók tanúsága szerint a bejáratnál egyszer csak megjelent 20-25 biztonsági őr, akikkel az aktivisták előbb csak szóváltásba keveredik, majd dulakodás alakul ki. Volt olyan ligetvédő, akit a dulakodás hevében fojtófogással szorítottak a földre a biztonságiak. Az egyik valtonos őr leütötte a társa segítségére igyekvő, hátulról belé kapaszkodó ligetvédőt, Antal Nikolettát. Egy másik aktivistát pedig – szintén hátulról – fejbe rúgott egy kisteherautó platóján álló biztonsági ember.

A ligetvédők verziója szerint a rendőrök egy időre "eltűntek", és sokáig nem avatkoztak közbe, hagyták, hogy a valtonosok dulakodjanak az aktivistákkal.

A BRFK ezt most közleményében cáfolta: szerintük a BRFK járőrei a helyszínt nem hagyták el, a demonstrációval érintett területen folyamatosan jelen voltak, és a bejelentést követően 5 percen belül a helyszínre érkeztek, és intézkedtek. A helyszínen egy főt elfogtak és előállítottak a zuglói rendőrkapitányságra.

A Valtont alkalmazó Városliget Zrt. lapunk érdeklődésére korábban azt közölte: a városligeti tiltakozók köre egy „kis létszámú, politikailag motivált, garázda” csapat, amely az évek során szerintük számos provokációt követett el. Ugyanakkor a cég közleményében elhatárolódott „minden erőszakos cselekménytől”, és elítélik azt, „kövesse el a tiltakozó, vagy a Liget Budapest Projekt munkálataiban közreműködő alvállalkozó”.

Az eset nyomán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), közleményében hangsúlyozta: csak a rendőrség és az állami erőszakszervezetek alkalmazhatnak jogszerűen erőszakot az állampolgárokkal szemben, magán biztonsági cég nem.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!