Előző
Következő
új cikk

Külföld

Puigdemont nem lesz regionális elnök

Népszava|2018. máj 12. 05:34
[A+ A-]

ÖNKÉNTES SZÁMŰZETÉSBEN - A YouTube-on tette meg javaslatát FORRÁS: AFP/YOUTUBE-VIDEORÉSZLET

Katalóniában megoldás kínálkozhat az új kormány megalakulására. Az „önkéntes száműzetésben” lévő Carles Puigdemont szeparatista vezető ugyanis azt közölte, nem kíván a regionális kormány élére állni. A Youtube internetes videomegosztó portálon felvételt tett közzé, amelyen Quim Torra írót, katalán parlamenti képviselőt javasolta regionális elnöknek. Mint mondta, elegendő számú képviselő támogathatja megválasztását a katalán parlamentben, ezzel véget érhet a politikai blokád.

Quim Torra 1962-ben született. Húsz éven át egy svájci biztosítási cégnél dolgozott. 2007-ben tért vissza Katalóniába, ekkortól kezdett írni, illetve kiadót is alapított. Műveiben elsősorban a harmincas évek Spanyolországával foglalkozott. Több irodalmi díjjal jutalmazták. 2011 óta katalán parlamenti képviselő. A Puigdemont által fémjelzett Junts per Catalunya (Együtt Katalóniáért, JuntsxCat) párt tagja. 2015-ben a katalán kultúrát népszerűsítő Ómnium Cultural szeparatista szervezet elnöki tisztségét is ellátta. Nincs folyamatban lévő eljárás vele szemben.

Puigdemont döntésének bejelentése előtt több szeparatista csoporttal is tárgyalt. Pártja, a JuntsxCat múlt hétvégén bejelentette, továbbra is kiáll mellette, s a tömörülés azt akarja elérni, hogy újra ő legyen a katalán régió vezetője. Eduard Pujol, a párt szóvivője akkor úgy érvelt, hogy ezzel a döntéssel hűek lennének a december 21-i előrehozott regionális voksolás eredményéhez, hiszen ezen a függetlenségpárti erők kerültek fölénybe. A spanyol kormány azonban az alkotmánybíróságot is bevonta, hogy megakadályozza Carles Puigdemont újraválasztását. A testület a héten kezdett az üggyel foglalkozni, és megakadályozta, hogy szerdán újraválasszák a száműzetésben élő politikust. Amennyiben május 22-ig sem kerülne sor a szavazásra, ez esetben előrehozott regionális voksolást kellene kiírni.

Puigdemontot a függetlenségi mozgalomban betöltött szerepe miatt Spanyolországban és egész Európában – egyebek között – zendülés, lázadás és hűtlen kezelés miatt körözik. A több évtizedes börtönbüntetés elkerülése érdekében először Belgiumba utazott, majd európai utazásai közben végül március 25-én, Németországban kapta el a rendőrség, jelenleg itt várja, hogy kiadják-e Spanyolországnak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!