Előző
Következő
új cikk

Külföld

Magyarországon is keresik a Hamburgot lángba borító tüntetőket

nepszava.hu|2018. máj 12. 13:11
[A+ A-]

Egy tüntető egy biciklit hajít a G20 konferenciát biztosító rendőrök felé. Fotó: Daniel Bockwoldt / DPA

Nemzetközi körözést adott ki a német szövetségi rendőrség (BKA) a 2017-es G20-as csúcstalálkozót szétverni igyekvő tüntetők ellen. 24 személyt keresnek, többek közt Magyarországon is.

Egy év telt el a G20 óta, és a német szövetségi rendőrségnek még mindig nem sikerült előkerítenie 24 feltételezett elkövetőt - írja a Spiegel. Mint értesültek, a rendőrség már Európa-szerte keresi őket. Fényképes körözési listát küldtek szét 15 olyan ország hatóságának, ahol esetleg bujkálhatnak a hamburgi tüntetők. A listából kapott többek közt Spanyolország, Görögország, Franciaország, Olaszország, de Lengyelország és Magyarország is.

Tavaly hajtóvadászatot indított a német rendőrség a tüntetések résztvevőinek felkutatására, komoly kritikát kiváltva ezzel. Az akkor még csak Németországban folytatott keresést a Linke baloldali párt egyenesen az alapvető jogok megsértésének nevezte.

Összességében békésen zajlott Hamburgban, tavaly júliusban a G20-csoport és a globalizáció ellen rendezett baloldali, antikapitalista felvonulás, amelyen a rendőrség szerint 50 ezren, a rendezők szerint 76 ezren vettek részt. A tüntetők egy nagyjából 120 fős csoportja viszont egyenesen közelharcot vívott a rendőrséggel. Az összecsapás - melyben 111 rendőr megsebesült - akkor robbant ki, amikor a rendőrök útját állták a menetnek. A tiltakozók barikádokat építettek, autókat gyújtottak fel, kirakatokat törtek be. Végül nagyjából 20 ezer rendőr kellett, hogy a világ leggazdagabb országainak vezetői zavartalanul tanácskozhassanak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!