Előző
Következő
új cikk

Belföld

Nem tart szakadástól a Jobbik új elnöke

Népszava|2018. máj 14. 05:08
[A+ A-]

Fotó: Tóth Gergő

Kis szavazatkülönbséggel győzött az esélyesebb jelölt, Sneider Tamás.

A Jobbik zárt ajtók mögött tartotta tisztújító kongresszusát szombaton, a Városligetnél lévő Dürer Rendezvényközpontban. A biztonságiak az épület közelébe se engedték a sajtót, az újságírók a bejáratnál várakoztak. Az egyik küldött dúlva-fúlva távozott, dühében a földre dobta akkreditációs kártyáját. A jelenet arra utalt, hogy a jobbikos tisztújítás nem volt mentes feszültségektől.

Vona Gábor lemondása után ketten pályáztak a pártelnöki posztra, az elnökség által is támogatott Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke, valamint Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere. Toroczkai alaposan megnehezítette Sneider dolgát, kevésen múlott, hogy nem okozott meglepetést. Végül azonban Sneider Tamás 298 szavazatot kapott, Toroczkai 256-ot. Radikálisan elvhű, módszereiben és retorikájában néppárti, a szociális kérdéseket központba helyező közösségként folytatjuk küzdelmünket a közjóért – ilyen Jobbikot ígért megválasztása előtt Sneider Tamás.

Az elnökhelyettesi poszt korábban nem létezett, az alapszabály módosításával két hete hozták létre. A Toroczkai László oldalán induló Dúró Dóra az elnökválasztás eredményének ismeretében kiszállt a versenyből. A Sneider helyetteseként jelölt Gyöngyösi Márton, a parlamenti frakció újdonsült vezetőjét a küldöttek több mint négyötöde támogatta.

Az elnökválasztás után az újságírók körében rögtön beindultak a találgatások arról, hogy a kiegyensúlyozott erőviszonyok magukban rejtik-e a pártszakadás lehetőségét. A kongresszus napján lapunk is ezzel a kérdéssel keresett meg jobbikos politikusokat.

– Elképzelhető, hogy lesznek kilépések és feloszlatja magát néhány alapszervezet, de pártszakadástól egyáltalán nem tartok – jelentette ki Sneider Tamás. Optimizmusát arra alapozza, hogy a politikai irányvonalat tekintve nincsenek lényeges tartalmi különbségek a Jobbikban. Ahogyan ő is, Toroczkai László is a néppártosodás folytatását képviseli. A viták inkább habitusbeli különbségekből adódnak. Ilyen okok miatt azonban egy párt nem szokott kétfelé válni – állapította meg Sneider.

Az elnökválasztás szoros eredménye nem lepte meg Sneider Tamást. Elmondása szerint nem számított fölényes győzelemre: felkészült mindenre, akár még arra is, hogy a kongresszus Toroczkai Lászlót választja pártelnöknek.

Sneideréhez hasonló érvekkel utasította el a szakadás lehetőségét Jakab Péter is.

– A küldöttek nem eltérő irányok, pusztán eltérő hangsúlyok közül választottak. A nemzeti néppárti irány mellett egységes a kiállás – közölte Jakab. Mintha Staudt Gáborban több lett volna a kétely. „Túl friss az élmény, hogy erről érdemben nyilatkozni tudjak, de bízom benne, hogy sikerül elkerülni egy pártszakadást” – fogalmazott Staudt.

Két politikus jelezte, hogy nem szeretne véleményt mondani, mások nem is reagáltak. Utóbbiak között volt Toroczkai László és Dúró Dóra. Lapunknak adott válasz helyett Dúró a kormánysajtónak üzent a Facebook-oldalán: „Hiába próbál pártszakadást láttatni a Fidesz-média, felelősségem tudatában mindent megteszek ellene. Maradjunk együtt, a Jobbik a miénk is!”

Toroczkai amúgy szombaton kifogásolta Gyöngyösi Márton elnökhelyettesi beszédének azt a részét, amely szerint szigorúbban veszik majd, ha valaki szembehelyezkedik a fősodorral. A kongresszust lezáró tájékoztatón Gyöngyösi elmondta, mire gondolt: szerinte nem normális állapot, ha a Jobbik belső ügyeiről a kormányzati sajtónak szivárogtatnak.

Erősorrend
A hat alelnöki tisztségre eredetileg tizenöten gyűjtötték össze a kellő számú ajánlást. Először – a „habonyi módszerekkel” zajló párton belüli kampányra hivatkozva – Novák Előd lépett vissza, majd három, regionális igazgatóként dolgozó jelölt, aki Toroczkai táborához tartozott. A megválasztott alelnökök, erősorrendben: Volner János (74,2 százalék), Apáti István (71,3 százalék), Z. Kárpát Dániel (70,6 százalék), Hegedűs Lorántné (63,5 százalék), Stummer János (46,4 százalék) és Bana Tibor (45,9 százalék). Az egyedüliként induló Szabó Gábor pártigazgatót 92 százalékos eredménnyel választották meg a Jobbik választmányi elnökévé.Czene Gábor

Lájkoljon minket a Facebook-on is!