Előző
Következő
új cikk

Külföld

Kiábrándultság és merénylet az iraki választáson

Népszava|2018. máj 14. 05:33
[A+ A-]

A Busht cipőjével megdobó Muntadhar al Zaidi újságíró független jelöltként indult. Ő a korrupciót tartja Irak fő gondjának Fotó: AFP

A fokozott készültség ellenére robbantás történt egy iraki szavazóhelyiségnél, két támadást pedig meghiúsítottak a hatóságok. A merényletben csak a négy támadó vesztette életét, civil áldozatok nem voltak. Az Iszlám Állam (IS) még áprilisban felhívást intézett az iraki szunnita lakossághoz, azt kérve ne vegyenek részt a szombati parlamenti választáson és országszerte merényleteket helyezett kilátásba a szavazás napjára a szavazóhelyiségnél. A terrorcsoport gyűlöletének első számú célpontja a síita lakosság, amely Irak esetében a többséget jelenti, de ezúttal megfenyegették a választásokon részt vevő szunnitákat is. Az Iszlám Állam ugyan katonailag vereséget szenvedett Irakban, a dzsihadisták kezén.

A szavazás napjára ígért merényleteket ugyan meghiúsította a nagyszabású rendfenntartói készenlét, ám a bojkottra való felhívás hatott, a parlamenti választás ugyanis rekord alacsony részvétel mellett zajlott. Ám nemcsak a szunnita kisebbség, hanem a síita többség sem lelkesedett, hiszen a lakosság 70 százaléka síita, a részvételi arány pedig 44,52 százalékos volt. Szaddám Husszein hatalmának megdöntése óta (2003-ban) fokozatosan csökkent Irakban a választási hajlandóság, ami azt mutatja, hogy a lakosság kezdi elveszíteni hitét a változásokban, abban, hogy demokratikus úton felszámolható az országot megbénító korrupció, orvosolhatók a gazdasági és felekezeti-etnikai gondok. 2005-ben 79, 2010-ben 62,4, 2014-ben a szavazásra jogosultak 60 százaléka élt a lehetőséggel.

A szombati voksolás eredményeit hétfőn hozzák nyilvánosságra, a legnagyobb esélyesnek Haider al-Abadi kormányfő számít, aki a Győzelem elnevezésű szövetség élén indult a választásokon. Ő abban bízik, hogy az IS elleni katonai siker elég lesz a győzelemhez. Legnagyobb ellenfele elődje, Nuri al-Maliki, akinek azért kellett távoznia hivatalából, mert kormányzása alatt módszeresen szorította ki a szunnitákat a politikai és közélet minden területéről. Al-Abadi is síita, de ő felekezetek fölötti jelöltként próbálja „eladni magát”.

A helyszíni riportokban megszólaló irakiak azt kifogásoltak, hogy Szaddám rezsimjének bukása óta gyakorlatilag ugyanazok a nevek jelennek, ezek a személyek viszont már bizonyították, hogy képtelenek az ország rendbetételére.

Független jelöltként indult Muntadhar al Zaidi is, az az újságíró, aki arról híresült el, hogy cipőjével dobta meg George Busht 2008-ban.

G. M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!