Előző
Következő
új cikk

Külföld

Az igazi baloldaliság a halállal sem múlik - Tisztelet Johan Cruyffnak

nepszava.hu|2018. máj 13. 20:20
[A+ A-]

Fotók: AFP

Noha a baloldali elveit profi karrierje során is következetesen képviselő 2 éve elhunyt holland futballegenda gyermekkori lakását egy vagyonért lehetne értékesíteni, a tulajdonos lakáskezelő úgy döntött, tiszteletben tartja a focista emlékét, és a háromszoros aranylabdás focista politikai meggyőződései iránti tiszteletből szegény családoknak adják azt ki, szociális bérlakásként

Így Cruyff lakásáért csak olyan 2-3 fős családok jelentkezhetnek, amelyeknek az éves családi összjövedelme nem éri el a 36.000 eurót (ez nagyjából a holland átlagjövedelemnek felel meg). A szociális bérlakást 530 euróért bérelheti majd a pályázat nyertese. Az előző években a lakást közösségi szolgálatért cserébe laktak fiatalok, az előző lakók pedig azért költöztek ki, mert elegük lett a Cruyff-legenda által gerjesztett folytonos médiaérdeklődésból.

Cruyff munkáscsaládban nőtt fel, Amszterdam Betondorp kerületében. Édesapjának kis zöldségkereskedése volt, szívinfarktusban korán meghalt, Johan ekkor még csak tizenkét esztendős volt. Férje halála után Cruyff anyja jövedelemkiegészítés céljából takarítónői állást vállalt az Ajax labdarúgóklubban. Johan is itt kezdett hivatalosan focizni, az Ajax-szal hat bajnokságot nyert, mielőtt Barcelonába igazolt.

Betondorpot, a zöldfelületekkel gazdagított panel-lakótelepek egyik korai példáját a 20-as években kifejezetten szegény munkáscsaládok számára építették, ahogyan a neve is mutatja, olcsó anyagokból, elsősorban betonból húzták fel a városrészt. A most kiadásra kerülő lakásból, ami néhány utcára van csupán az Ajax stadionjától, először a sportoló karrierjének emléket állító múzeumot akartak létrehozni, de ezt állítólag maga Cruyff utasította vissza.

Az 1947-es születésű Cruyff, akinek beceneve: "El Flaco" (magyarul: "Vézna") volt, karakán elveket vallott, és azokhoz igyekezett is hű maradni: kijelentette például, hogy soha nem játszana a Real Madridban, mert az Franco tábornok kedvenc csapata, barcelonai évei alatt pedig hangos támogatója volt a republikánus alapokon álló Katalán függetlenségi küzdelemnek, később volt a Katalán válogatott edzője is. Az 1978-as Argentin VB-n pedig annyira fel volt háborodva, hogy a ’74-es torna egyik legjobb játékosaként vissza is utasította a részvételét. Hogy lehet néhány száz méterre egy kínzóközponttól focizni? – kérdezte Cruyff, aki végül távolmaradásával tiltakozott a puccsal hatalomra került véres katonai diktatúra tisztára mosása ellen.

A döntőbe egyébként a házigazda Argentína és Hollandia jutott be. A győztesnek járó trófeát maga Jorge Rafael Videla, a katonai diktatúra vezetője adta át a győztesnek. Cruyff ugyan nem, de a szelleme jelen volt az öltözőben: csapattársai megfogadták, hogy ha nyernek, nem veszik át a trófeát a diktátortól, akinek sokszáz ellenzéki meggyilkolása száradt a lelkén. Cruyff azonban a pályán sem volt ott, és a hollandok végül 3-1-re kikaptak.

Minden idők egyik legjobb irányítója, a holland futball kirakatfigurája, és a totális futball sztárja edzőként is hasonlóan sikeres volt, dolgozott az Ajaxnak és a 90-es évek elején a Barcelonában, ahol létrejött a legendás "Dream Team". 1992-ben BEK-et nyert a csapattal. 

Sikeres edzői pályafutásának egyik vitatott, súrlódásokkal teli pontja, hogy semmilyen szakirányú képzettsége nem volt.

Karrierje végén visszatért Hollandiába. Szívpanaszok miatt az orvosok eltiltották az edzői tevékenységtől.

 Alig öt hónappal azután, hogy bejelentette, tüdőrákban szenved, Johan Cruyff 68 éves korában, 2016-ban meghalt. Az 1991-es szívműtétéig még a kispadon is dohányzó klasszis halála két nappal a véres brüsszeli terrortámadások után is meg tudta rázni a világot. ( forrás: Mérce, Wikipédia, 444.hu) 

Lájkoljon minket a Facebook-on is!