Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Metszetek metszetei

Népszava|2018. máj 14. 05:47
[A+ A-]

Fotó: Tóth Gergő

Sokak estéjét teszi szebbé, ha festményeket, grafikákat, metszeteket nézegethet otthonában. Utazni, vagy méregdrága albumokat sem muszáj vásárolniuk a képzőművészet rajongóinak, elég, ha szélessávú interneteléréssel rendelkeznek. Előttük a lehetőség, hogy okostelefonjukon, tabletjekün, laptopjukon, digiális televíziójuk képernyőjén ismerjenek meg műalkotásokat, miután a digitális világ lehetőségeit viszonylag gyorsan felismerték a világ vezető múzeumai, köztük a hazaiak is. Ezek egyike a Szépművészeti Múzeum, amely több mint három éve zárt be a Liget Projekt keretében zajló rekonstrukciója miatt és a tervek szerint október 31-én nyitja meg újra kapuit a közönség számára.

Apolló - Cherubino Alberti műve 

Apolló - Cherubino Alberti műve 

A hazai és a nemzetközi szakmának készült, mégis mindenki érdeklődésére is számító digitális gyűjtemény (www.printsanddrawings.hu) része a múzeum közgyűjteményi feladatvállalásának, hiszen így a benne őrzött kulturális javak az egyetemi oktatás és a nagyközönség számára is elérhetővé válik.

Az intézmény 2012 óta működő, angolul hozzáférhető online metszetkatalógusa most háromezer alkotással bővült nyolcezer darabossá. Az olasz és francia metszeteket bemutató fejezete XVII. századi olasz sokszorosított grafikákkal egészült ki. Kárpáti Zoltán és Nagy Eszter munkája a művek lehető legteljesebb, szakirodalommal és rövid kommentárokkal kísért bemutatására törekszik.

Az online gyűjteményben gyorsan és sokféle módon lehet keresni. A nyomtatott albumok kisméretű, többnyire fekete-fehér reprodukcióival szemben a műveket nagyfelbontású, színes képeken tanulmányozhatja a metszetek metszeteiben is szívesen elvesző néző.

H. K.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!