Előző
Következő
új cikk

Külföld

Újabb véres családi merénylet Jáva szigetén

nepszava.hu|2018. máj 14. 10:00
[A+ A-]

A vasárnapi merénylet után lángoló motorok egy surabayaiu templom bejáratánál. A terrortámadást hétfőn újabb követte. Forrás: AFP: Andy Pinaria/ Pemerintah Kota Surabaya

A vasárnapi családi mészárlás után újabb robbantás történt Indonéziában, az elkövetők egy nyolc éves lányt is magukkal hoztak.

Ismét egy család tagjai intéztek támadást hétfőn egy rendőrörs ellen a Jáva-szigeti Surabaya városában: az öt támadó két motoron hajtott neki az épületnek majd felrobbantotta magát, a merényletben pedig legkevesebben tízen megsebesültek, közöttük négy rendőr – írja a BBC.

Halálos áldozatokról egyelőre nincs hír, Frans Barung Mangera, Kelet-Jáva rendőrségi szóvivője szerint még az sem bizonyított, hogy az újabb robbantás összefügg-e a vasárnapi merényletekkel. A családi jelleg viszont egyértelmű kapcsolatra utal.

Vasárnap ugyanis szintén egy dzsihadista famlíia hat tagja, köztük 9 és 12 éves lányok robbantották fel magukat Surabaya három templomában - a detonációkban 13 ember meghalt, több mint negyvenen  megsebesültek. A támadók az Iszlám Állam indonéziai szövetségesével, a Dzsamah Ansharut Daulahhal álltak kapcsolatban.

A hétfői támadás egyik résztvevője túlélte a robbantásokat: egy nyolcéves lányt sérülésekkel vittek kórházba. Az még nem egyértelmű, hogy ő maga is robbantani akart, vagy csak magukkal vitték merényletre készülő családtagjai, de értékes információkat adhat át róluk a rendőrségnek.

Dzsoko Vidodo, Indonézia elnöke hétfőn reggel méltatlannak és embertelennek nevezte a támadássorozatot; hangsúlyozta, nem lesz kompromisszum, mindent elkövetnek a terrorizmus megfékezéséért.

A muszlim többségű Indonézia hatóságai régóta küzdenek a dzsihadista erőszakkal. Az eddig ismert legnagyobb és legerőszakosabb támadást 2002-ben követték el Indonéziában: a Dzsemah Izlamiah nevű terrorszervezet akkor 202 embert, többségében turistákat mészárolt le Bali egyik szórakozónegyedében. Az utóbbi években megsokasodtak viszont az Iszlám Államhoz, vagy fiókszervezeteihez köthető merényletek is a szigetországban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!