Előző
Következő
új cikk

Külföld

Európai titkosszolgálatoknak súghatott Szkripal

nepszava.hu|2018. máj 14. 12:09
[A+ A-]

Vegyvédelmi overálos brit katonák állnak egy, vélhetően Novicsok idegméreggel szennyezett autó előtt, március 4-én Szergej Szkripal megmérgezésének napján Fotó: AFP / Adrian Dennis

A lányával együtt megmérgezett orosz exkém aktívan részt vett az orosz hírszerzés leleplezésében – írja a New York Times. Ez új megvilágításba helyezi a diplomáciai botránnyá mélyülő ügyet.

Európai titkosszolgálatokat láthatott el bizalmas információkkal Szergej Szkripal orosz-brit kettős ügynök a megmérgezése előtt – írja a távirati iroda, a New York Times amerikai napilap értesüléseit idézve.

A NYT névtelenül nyilatkozó európai tisztségviselőkre hivatkozva azt írta, hogy a britek állításával ellentétben Szkripal nem élt visszavonultan az angliai Salisburyben, hanem bejárta Európát, hogy tájékoztassa az orosz kémek tevékenységéről az érintett országok hírszerzését. Jövedelemkiegészítésként szolgáló útjairól minden bizonnyal a brit hatóságok is tudtak, sőt, segítséget is nyújthattak hozzá - írta az amerikai napilap.

A NYT szerint Szkripal minden bizonnyal többször járt Csehországban, hogy információkkal lássa el a helyi titkosszolgálatot, és 2016-ban Észtországot is felkereste.  Vasárnap a Respekt című cseh hetilap is megírta meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy Szrkipal 2012-ben titokban Prágában járt és találkozott a cseh titkosszolgálatok képviselőivel. A Respekt úgy értesült, hogy Szkripalnak, akit a brit MI6 brit külső hírszerzés 1995-ben szervezett be, jóval jelentősebb pozíciója volt az orosz titkosszolgálatokban, mint ahogy ezt eddig gondolták. A GRU orosz katonai hírszerzés személyzeti osztályának egykori vezetőjeként kitűnő áttekintéssel rendelkezett az orosz hírszerző hálózatról Európában.

Az amerikai lapnak nyilatkozó tisztségviselők óvatosabban nyilatkoztak Szkripal észtországi útjáról, "nagyon érzékeny információnak" nevezték. Egyikük azonban elmondta, hogy az ügynök 2016 júniusában titokban találkozott észt hírszerzők egy csoportjával, de nem tudni, miről beszéltek. A brit titkosszolgálat segített megszervezni az összejövetelt - tette hozzá.

Szkripal Európában működő GRU-ügynökökről adott információi hasznosnak bizonyultak a cseh titkosszolgálat számára. Bár 1999-ben befejezte tevékenységét a szervezetnél, sok ügynök, akivel együtt dolgozott, máig aktív - mondta el egy európai tisztségviselő a New York Times-nak. Szkripal útjai felvetik annak lehetőségét, hogy megmérgezése tevékenységének megtorlása volt - vélekedett az amerikai lap.

Az orosz-brit kettősügynököt március 4-én mérgezték meg egy Novicsok nevű idegméreggel, a toxinból lánya, Julija Szkripal is kapott. A nőt azóta már kiengedték a kórházból, apja viszont jelenleg is kezelést kap. Sir Mark Sedwill,  brit kormány nemzetbiztonsági főtanácsadója szerint az orosz katonai hírszerzés (GRU) már legalább öt éve figyelhette egykori ügynökét, így jó eséllyel tudtak a hálózataikat leleplező beszámolókról is.

Boris Johnson brit külügyminiszer nem tartja kizártnak, hogy Vlagyimir Putyin személyesen döntött az idegméreg bevetéséről; sejthetően így akarták kivégezni árulónak tartott egykori emberüket, és figyelmeztetni a nyugati szolgálatokat, illetve elrettenteni az átállástól saját embereiket.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!