Előző
Következő
új cikk

Népszava Anno

Merénylet a pápa ellen

Népszava-összeállítás|2018. máj 14. 15:00
[A+ A-]

Az olasz hatóságok az egyik merénylőt letartóztatták, és a római rendőrfőnökségre szállították. 

Terrorista merényletet követtek el szerdán délután II. János Pál pápa ellen. Néhány perccel fél 6 előtt pisztolylövéseket adtak le rá és gyomron lőtték. A merényletet a Szent Péter téren követték el, miközben az egyházfő szokásos nyilvános audienciájára igyekezett.

A pápát azonnal egy klinikára szállították és az esti órákban műtétet hajtottak végre rajta, hogy eltávolítsák testéből a lövedékeket. Romeo Panciroli atya, a Szentszék hivatalos szóvivője közölte, hogy II. János Pál nem vesztette el eszméletét. A lövedékek nem okoztak életveszélyes sérülést, és a pápa állapota kevésbé súlyos, mint amilyennek az első pillanatban vélték.

Az olasz hatóságok az egyik merénylőt letartóztatták, és a római rendőrfőnökségre szállították. A másikat — értesülések szerint — ez ideig még nem tudták elfogni. Úgy tudják, hogy egy 25 éves férfiról van szó, akit a letartóztatottal együtt láttak a Szent Péter téren. A legfrissebb értesülések szerint a letartóztatott férfi török állampolgárnak nevezte magát, A hatóságok most ellenőrzik állításának valósságát.

Római megfigyelők szélsőségesek provokációját sejtik a pápa ellen elkövetett merénylet mögött. Emlékeztetnek arra, hogy II. János Pál az elmúlt hetekben személyes presztízsét is latba vetette azoknak a politikai erőknek az oldalán, amelyek a vasárnapi népszavazással meg akarják tiltani a terhesség-megszakítást Olaszországban.

Az olasz baloldali pártok bírálták a pápa magatartását. Éppen a merénylet perceiben tartották nagygyűlésüket Rómában a Popolo téren. Ezen felszólalt Berlinguer, Craxi, Spadolini, a kommunista, a szocialista, és a republikánus párt főtitkára is. Valamennyien megbélyegezték a terrorakciót. A merénylők — és esetleges megbízóik — feltételezhetően a népszavazási kampánynak ezt a felhevült légkörét akarták kihasználni a terrorakcióra.

A pápával együtt két nőt is lövés ért, az egyiket súlyos állapotban szállították kórházba. Sandro Pertini olasz köztársasági elnök és Arnaldo Forlani miniszterelnök a merénylet után azonnal a pápa betegágyához sietett.

Az olasz szakszervezeti szövetségek (CGIL, CISL, UIL) a merénylet után közös titkársági ülésen úgy döntöttek, hogy csütörtökön félórás általános sztrájkra szólítják fel az olasz dolgozókat.

Népszava 1981. május 14.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!