Előző
Következő
új cikk

Külföld

Radikális változás jöhet Irakban

Népszava|2018. máj 15. 05:32
[A+ A-]

 Vesztésre áll az iraki parlamenti választások nagy esélyesének tartott hivatalban lévő kormányfő, Haider al-Abádi Al-Naszr/Győzelem elnevezésű szövetsége. A szombati voksolás első hivatalos részeredménye szerint – a szavazatok több mint felének megszámolása után – a Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok vezette az-Szajrún (Menet a reformokért) pártszövetség áll az élen, második helyen ugyancsak radikális erő futott be, az Iránhoz köthető paramilitáris csoportok képviselete, a Fatah. Ez utóbbit Hádi al-Amiri, a Nuri al-Maliki kormány közlekedési minisztere (2010-2014) vezeti. Mindkét radikális vezér részt vett az Iszlám Állam elleni harcokban, asz-Szadr saját milíciájával, a Mahdi Hadseregével, al-Amiri pedig az Irán által támogatott félkatonai csoporttal, a Hasd es-Saabi (Népi Mozgósítási Erők) síita milíciával szövetségben harcoló Badr Brigádok és Kaisz al-Kazali, az Igaz Emberek Ligája nevű fegyveres szervezet vezetőjeként.

Haider al-Abádi, felekezetek fölötti jelöltként pozícionálta magát, de pártja még a síita többségű tartományokban is gyengén szerepelt, ahonnan támogatását remélte. Az eddig nyilvánosságra hozott adatok szerint a hivatalban lévő miniszterelnök egyedül a Moszul központú Ninive tartományban végzett az élen, hat tartományban a második lett. A kommunistákkal választási szövetséget kötő és szociális kérdésekkel, valamint a kormányzati korrupció ellenességgel kampányoló hitszónok, asz-Szadr tömörülése a 18 iraki tartomány közül hatban első, négyben második helyen áll egyelőre. Al-Amiriék négy tartományban vezetnek, nyolcban másodikak. A 329 tagú bagdadi parlamentbe legtöbb képviselőt delegáló fővárosban a miniszterelnök pártja csupán ötödik, magasan vezet a radikális hitszónok, akinek apjáról városrészt is elneveztek már Bagdadban.

A végső eredményt jelentősen befolyásolhatja még az a tény, hogy a 700 ezer tagot számláló fegyveres erők tagjainak valamint a külföldön élő mintegy egymillió iraki szavazópolgárnak a voksait még ezután kezdik el megszámolni. A hadsereg és a biztonsági erők tagjai még csütörtökön szavaztak, mivel szombaton a szavazókerületek biztosítását kellett ellátniuk az Iszlám Állam fenyegetése közepette. A végeredményt szerdáig közzé teszi a választási bizottság.

G.M.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!