Előző
Következő
új cikk

Tudomány

Hszian’er, a mantrázó robot

Népszava|2018. máj 15. 05:14
[A+ A-]

Tibeti szerzetesek - AFP fotó

Kína két vezető technológiai cége megállapodást írt alá a pekingi Lungcsüan (Sárkányforrás) nevű templommal az intézményben szolgáló robotszerzetes bölcsességének gazdagításáról. A híres templom a Liao-dinasztia (907-1125) idején épült, és tíz éve közössége arra szánta el magát, hogy a kor új eszközeit is a buddhizmus, a hagyományos kínai kultúra szolgálatába állítja. Egyébként köztudottan az ország egyik legképzettebb szerzetesi közössége él és dolgozik a falai között, melynek tagjai jelentős kutatói munkát is végeznek - írja az erdekesvilag.hu.

A templom azt szeretné, ha korszerű mesterséges intelligenciával látnák el a Hszian’er nevű robotot – jelentette be Hsziantu mester, a buddhista intézmény mesterséges intelligencia és információs technológiai kutatócsoportjának vezetője az 5. Kínai Robotop csúcstalálkozón.

A csoport önállóan, 2015-ben alkotta meg a 60 centiméter magas robotszerzetest, amely képes mantrákat mondani és a buddhista tanításokkal kapcsolatos alapvető kérdésekre válaszolni. A sárgaköpenyes robotnak azóta már 1,37 millió rajongója van, és naponta mintegy százezer ember kínai és angol nyelvű írásos és hangüzeneteire válaszol a WeChat mikroblogon. A legtöbb kérdést Hszian’er a szerelemről, a stresszről, a haragról, és az élet zűrzavarairól kapja.

A templom most azt tervezi, hogy létrehoznak egy széles adatbázist a robotnak feltett kérdésekből és válaszokból, az iFlytek cég segítségével javítják a robotszerzetes nyelvi képességeit, a Tencent cég pedig a robot adatfeldolgozó funkcióit erősíti. A fejlesztéssel egy harmadik generációs Hszian’ert hoznak létre.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!