Előző
Következő
új cikk

Külföld

Vérfürdőbe torkollott a diplomáciai váltás

Népszava|2018. máj 15. 05:30
[A+ A-]

FOTÓ: AFP/Mohammed Abed

Megnyitották tegnap az Egyesült Államok Jeruzsálembe átköltöztetett izraeli nagykövetségét, miközben a gázai határon több tucat tiltakozó palesztint lőttek agyon.

Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben jelentette be, hogy Washington elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és Tel-Avivból átköltözteti oda a nagykövetségét. Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el a zsidó, a keresztény és a muszlim vallás számára egyaránt szentnek számító város keleti, palesztinok lakta részét, de a hódítás jogszerűségét eddig nem ismerte el a nemzetközi közösség. A nagykövetség áthelyezése erősen megkérdőjelezi azt, hogy Washington továbbra is kiáll-e az úgynevezett kétállami megoldás mellett, amelynek alapján Jeruzsálem lenne mind a zsidó, mind a létrehozandó palesztin állam fővárosa.

A jeruzsálemi amerikai nagykövetség ünnepélyes felavatását Izrael Állam megalapításának 70. évfordulójára időzítették. A palesztinok számára ezt a napot a „szerencsétlenség napja” (Nakhba) követi, amikor arra emlékeznek, hogy az 1948-ban kikiáltott zsidó államból 760 ezer palesztin űztek el vagy menekült el.

A megnyitóra videóüzenetet küldött Donald Trump, és abban azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok továbbra is teljes elkötelezettséggel kíván dolgozni a tartós izraeli-palesztin békemegállapodás elérése érdekében. "Legnagyobb reményünk a béke"- állította az elnök, és hozzátette, hogy az Egyesült Államok „mindig is Izrael nagy barátja, a szabadság és a béke ügyében partnere marad", miközben "baráti kezet nyújt Izrael, a palesztinok és minden szomszédjuk felé". Az amerikai elnök szintén a nagykövetség megnyitásával foglalkozó Twitter-üzenetében nem tett utalást a nagykövetség áthelyezése kiváltotta erőszakhullámra, ehelyett mindenkit felszólított, hogy nézze az eseményt televíziós közvetítését. "Nagy nap ez Izrael számára. Gratulálok!" - írta.

A megnyitón Trump több közeli munkatársa és politikai támogatója is részt vett. Az amerikai küldöttséget Trump lánya, Ivanka és veje, Jared Kushner, valamint Steve Mnuchin pénzügyminiszter vezette. A ceremóniára mintegy 800 vendéget vártak. Kushner, aki a családi köteléken túl egyben Trump közel-keleti főtanácsadója is, a megnyitón kijelentette: a mostani esemény azt tanúsítja, hogy „amit Trump elnök megígér, azt meg is tartja".

Benjamin Netanjahu szerint a nagykövetség megnyitására nemzedékeken át emlékezni fognak Izraelben. Az izraeli miniszterelnök háláját fejezte ki Donald Trump elnöknek, aki szerinte "történelmet írt" az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe történő áthelyezésével. "Ez történelmi pillanat. Trump elnök, elismerve a történelmet, történelmet írt" - mondta a kormányfő, köszönetet mondva az amerikai elnöknek a bátorságért, amellyel az ígéretét betartotta. Beszéde végén Netanjahu "Izrael örök, oszthatatlan fővárosának" nevezte Jeruzsálemet.

A palesztin területeken viszont heves tüntetéseket tartottak a nagykövetség átköltöztetése miatt. A gázai övezet határán a palesztin tüntetők izraeli katonákkal csaptak össze, és palesztin források szerint lapzártánkig 52 tüntető meghalt, több százan pedig megsebesültek. Izrael szörnyű mészárlást követ el a Gázai övezetnél - reagált a ciszjordániai Rámalláhban a Palesztin Nemzeti Hatóság arra, hogy az izraeli katonák tüzet nyitottak a tiltakozókra. Juszuf al-Mahmúd, a palesztin kormány szóvivője közleményében "azonnali nemzetközi közbelépést" követelt annak érdekében, hogy "véget vessenek a megszálló izraeli erők által hősi népünk ellen Gázában elkövetett mészárlásnak".

Szintén "mészárlásnak" minősítette Twitter-üzenetében Bekir Bozdag török kormányszóvivő a Gázában történteket, amelyekért szerinte "Izrael és az Egyesült Államok egyaránt felelős".

Az al-Kaida vezetője, Ajman az-Zavahiri az Egyesült Államok elleni dzsihádra szólította fel a muszlim világot az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése miatt.

Kárpáti János

Lájkoljon minket a Facebook-on is!