Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Moholy-Nagy Budapesttől New Yorkig

Népszava|2018. máj 15. 05:46
[A+ A-]

AFP fotó

FINNORSZÁG - Az 1930-as fotóvintázs nagyítására 10-15 ezer dolláros becsérték mellett 5 ezer dollárról indul a licit

FINNORSZÁG - Az 1930-as fotóvintázs nagyítására 10-15 ezer dolláros becsérték mellett 5 ezer dollárról indul a licit

Moholy-Nagy László, a nemzetközi viszonylatban talán leghíresebb magyar képzőművész, és egyre divatosabb a műgyűjtők körében – ezt jól jelzi, hogy a következő három hétben a világ számos pontján, több aukción is licitálhatnak műveire. A XX. század első felében alkotó fotográfus, konstruktivista festő, ipari formatervező, a Bauhaus iskola tanárának árveréseken előkerülő képeit és induló árait az Artportal szerkesztősége gyűjtötte össze.

A sor holnap, május 16-án kezdődik, amikor a Christie«s New York-i aukcióján a művész 1943-ban kartonra festett olajképét 40-60 ezer dolláros becsértékkel bocsátják árverésre. Másnap itthon is hozzá lehet jutni három Moholy-Nagy - alkotáshoz, a Múzeum Antikvárium május 17-i tavaszi árverésén két 1917-es rajzos tábori postai levelezőlapjára licitálhatnak, 250, illetve 200 ezer forintról indulva; és 300 ezer forinton kezd a művész 1921-ben Bécsben, Kassák Lajos szerkesztésében és kiadásában megjelent könyvének dedikált példánya.

Május 24-ig az Heritage Auctions online árverésén egy Moholy-Nagy életének utolsó évében készült tusrajz szerepel, Finnország című vintázs nagyítására pedig június 5-ig lehet licitálni.

Az Artportal szerint a legnagyobb érdeklődés annak a cím nélküli, 1923-25 között született fotogramnak a szereplését kíséri, ami az egyik legnagyobb német aukciósház, a berlini Grisebach május 30-i modern és kortárs fotóárverésének sztártételeként kerül kalapács alá 300-500 ezer eurós becsértékkel. A munka a legdrágább tétel, ami németországi fotóaukción valaha is szerepelt, ezért a német sajtóban is kiemelkedő publicitást kap. A zürichi Germann Aukciósház június 4-i árverésére pedig egy Moholy-Nagy tusrajz érkezik.

Népszava

Lájkoljon minket a Facebook-on is!