Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Néhány meglepő név az innovációs tárcánál

Népszava|2018. máj 15. 05:20
[A+ A-]

FOTÓ: MTI/BRUZÁK NOÉMI

Inkább eddigi tevékenységük, semmint átfogó terveik alapján ítélte alkalmasnak tegnap a parlamenti bizottságok kormánypárti többsége Palkovics Lászlót az innovációs és technológiai tárca élére, valamint Bártfai-Mager Andreát nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek.

Kevéssé új feladataikra való alkalmasságukról, sokkal inkább eddigi teendőik eredményeiről adtak számot hétfőn parlamenti meghallgatásaikon Palkovics László innovációért és technológiáért, valamint Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterjelöltek.

Palkovics László Orbán Viktor előző kormányában az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) felsőoktatásért felelős államtitkára volt, ennek folytán előadásai jelentős részén az – új tárcájához is áthozott – szakképzés eredményeit és terveit ecsetelte. Emellett arról is meggyőződhettünk, hogy Palkovics László követi a világtrendeket és a technika jelenlegi állását, elkötelezett úgy a magyarországi központú kutatások, mint a hazai cégek – különösképp pedig a magyar hátterű kis- és középvállalkozások – növekvő szerepvállalása, termelékenységük, versenyképességük javítása iránt.

Ugyanakkor az is kiderült, hogy a leendő Innovációs és Technológiai Minisztérium egy igazi gigatárca lesz: felelősségük - több tárca feladatai átvételével - kiterjed a gazdaságfejlesztés mellett az energetika, a tágabb értelmű közmű, az informatika-távközlés, a közlekedés, a fogyasztóvédelem és egyes uniós ügyekkel kapcsolatos kormányzati álláspontok kialakítására is.

A tárca parlamenti államtitkára a Pénzügyminisztériummá átalakuló Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, a fideszes Cseresnyés Péter lesz. A legmeglepőbb bejelentés szerint az energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkári poszt várományosa a Budapesti Corvinus Egyetemen működő Regionális Energiagazdasági Központ (REKK) vezetője, a Magyar Energia Hivatal első Orbán-kormány alatti főigazgatója, Kaderják Péter. A gazdaságfejlesztési és szakpolitikai államtitkárságot György László, a kormányt segítő Századvég vezető közgazdásza kapja meg. A fenntarthatóságért felelős államtitkári poszt Weingartner Balázsra, a késve kiállított számláiról elhíresült állami „kukaholding”, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) vezetőjére vár. A közlekedéspolitikáért felelős államtitkár Mosóczi László, a „jogelőd” Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) eddigi közlekedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára lesz. Az infokommunikációért és fogyasztóvédelemért Kara Ákos felel államtitkárként, aki az NFM-nél is ugyane posztot töltötte be. Az uniós ügyek koordinálását az EMMI eddig EU-s fejlesztéspolitikáért felelős államtitkárára, Schanda Tamásra bízzák. A tudás- és innovációmenedzsment-államtitkárságot maga a miniszter, Palkovics László vezeti majd: a szak- és felnőttképzési ügyeket Pölöskei Gáborné, Áder János köztársasági elnök huga, az NGM eddig hasonló feladatokkal megbízott helyettes államtitkára intézi.

A miniszterjelölt szavai a kormány főbb energiapolitikai irányainak változatlanságára utaltak. Így a belső ellentmondások is tovább élnek: miközben felhívta a figyelmet az olajárak emelkedésére - ami miatt "minden drágulni fog" -, "folytatják a rezsicsökkentés politikáját" is. A jelölt hitet tett az atomerőműépítés mellett is. A közlekedés tekintetében Palkovics László emlékeztetett a kormányfő által megjelölt célra, miszerint minden autópálya és gyorsforgalmi út 30 percen belül elérhető legyen. Emellett többször kitért az elektromos és az önvezető autók elterjedésének fontosságára.

Bártfai-Mager Andrea úgyszintén inkább eddigi, Palkovics Lászlóhoz hasonlóan leendő tevékenységét részben átfedő feladatainak teljesítéséről beszélt. A 80-as évek során a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézeténél (MGIMO) is megforduló pénzügyi szakember az elmúlt évek során az NFM-nél, ám közvetlenül a kormányfő alá rendelt kormánybiztosként felügyelt bizonyos állami társaságokat, így a Magyar Fejlesztési Bankot (MFB), a takarékszövetkezetek átszervezését, a Magyar Postát és a Nemzeti Közműveket (NKM). Ennek megfelelően tegnap leginkább a Magyar Posta múltból való kiemelési kísérleteit és az MFB hiteprogramjait ecsetelte. Ugyanakkor a tárca nélküli miniszterséggel Bártfai-Mager Andreához kerül szinte az összes állami vállalat. Azaz a két csoport összefésülése is rá vár. Erre utalhatott azzal is, hogy szerinte a jövőben meg kell határozni: a két nagy állami energiacég, az NKM, illetve a – most hozzá kerülő – MVM „az értékteremtés mely pontján kap kizárólagos felhatalmazást”. Kérdésekre ugyanakkor tisztázta, hogy az energiapolitikáért nem ő, hanem Palkovics László felel majd. Az állami vagyonkezelés jövője tekintetében a kormánypolitika folytatását, így a vagyon megtartását, felelős kezelését és esetleges, alacsony költségű növelését jelölte meg célként. Értesülésünk szerint ugyanakkor az átszervezés nem jár az állami cégek felett álló holding, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megszüntetésével.

Bártfai-Mager Andrea reagált arra a - G7 nevű portált által feltárt - botrányra is, miszerint a lakásában több száz, volt férjéhez, Balogh Sándorhoz, illetve közös fiaikhoz kötődő, esetenként problémákkal küzdő társaságot jegyeztek be, egy fajta cégtemetőként. Ennek kapcsán a miniszterjelölt leszögezte: Balogh Sándorral 1998 óta nem él együtt, fiaik is önálló életet élnek, neki magának semmilyen céges érdekeltsége nincs, 2001 óta pedig évente vagyonnyilatkozat-tételre és nemzetbiztonsági átvilágításra kötelezett.

A jelöltek a bizottságok a kormánypárti többség szavazatai nyomán rendre alkalmasnak ítélték feladataikra.

Versenyhívő energiaállamtitkár
Miközben a REKK energetikai tanulmányaikra a Fidesz-KDNP-kabinet is nagy mértékben támaszkodott, Kaderják Péter szakértői véleménye az elmúlt évek során többször eltért az Orbán-kabinetétől. A Fidesz-alapító közgazdász többször hitet tett a versenyárak mellett, illetve a rezsi további csökkentése ellen, de Paks 2 lehetséges megtérülése kapcsán se értett egyet a kormányelemzések magabiztos megállapításaival. Legutóbb épp a Népszava kérdésére állt ki határozottan az E.ON-nak az államinál olcsóbb áramajánlata mellett, ami ellen ugyanakkor a központi Fidesz-üzeneteket közvetítő Németh Szilárd alelnök élesen kikelt.Marnitz István

Lájkoljon minket a Facebook-on is!