Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Ezek miatt a körök miatt van botrány egy francia kisvárosban

nepszava.hu|2018. máj 15. 12:28
[A+ A-]

Fotó: AFP / ERIC CABANIS

Bizonyos szögből már egészen úgy tűnik, mintha nem is lennének igaziak a sárga körök a délnyugat Franciaországban található Carcassonne-i erődítményen. Pedig - sok helyi lakos bánatára - valóban rajta vannak az UNESCO Világörökséghez tartozó épületen - számol be az Euronews.

Az alumíniumból készült sávokat a középkori erődítményhez a világörökségi státusz elnyerésének 20. évfordulójára készítette a svájci művész, Felice Varini, és nyár végéig maradnának helyükön. Varini éppen az ilyen, geometrikus-perspektivikus anamorfózisok létrehozására specializáldott. Az installáció - melynek címe címe "Concetric, eccentric", azaz Koncentrikus, excentrikus - szerinte tökéletesen illik az építmény szürke falaihoz. Azzal, hogy ennyire kiemelkedik környezetéből, új módon láttatja a kastélyt; a sétálás közben "hullámként szétterülő" körök pedig különleges esztétikai élményt adnak - olvasható a koncepció néhány szűkszavúan vázolt részlete a Telegraph cikkében.

Mégsem tetszik a dolog több mint kétezer helyinek. Petíciót is aláírtak, melyben a "láthatósági mellényekhez hasonlító" sárga körök eltávolítását kérik. Az aláírók a kisváros megítélése miatt aggódnak, és külön felháborítja őket, hogy bezzeg saját házaikra nem festhetnek merész színekkel, a műemlékvédelmi szabályozás miatt. "Világos számomra, és gondolom sok más ember számára is, hogy ezekben a körökben nincs semmi művészi" – írja a petíciót elindító Clément. "Tönkreteszi az életünket, hogy minden nap néznünk kell" - nyilatkozta egy másik lakos. Egyes jelentések szerint a május 4-én átadott köröket, melyek szeptemberig maradnak a tervek szerint, már meg is rongálták.

Varnini a kritikákra azt mondta, "gyakran találkozom ilyen típusú reakcióval. Először jön az értetlenség, majd lépésről lépésre változnak a vélemények". Hangsúlyozta, ez csak egy pillanatnyi mű, efemer, a köveknek semmit sem árt.

A középkori erődítmény 52 őrtoronyból áll, és 3 kilométer hosszú dupla várfal veszi körül. A híres turistalátványosságot évente hárommillió ember keresi fel.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!