Előző
Következő
új cikk

Bűnügy-baleset

Másfél éves gyereket is ellátott az álorvos

nepszava.hu|2018. máj 15. 14:33
[A+ A-]

Illusztráció/AFP fotó

Többrendbeli kuruzslás, közokirat-hamisítás és hamis magánokirat felhasználása miatt emelt vádat egy álorvos ellen a siófoki ügyészség.

A vádlott általános ápolói és asszisztensi, majd járványügyi felügyelői végzettséggel rendelkezett, és éveken át orvosok mellett dolgozott az egészségügyben. A doktoroktól szerzett előre aláírt, kitöltetlen recepteket, melyeken eleinte saját magának, később azonban másoknak is felírt gyógyszereket. A férfi 2016 nyarán egy hamisított mentőápolói bizonyítvánnyal vízimentőként helyezkedett el egy balatoni szállodában, ahol a sérülteket, betegeket megtévesztve orvosnak adta ki magát, s el is látta pácienseit.

Egyik betegéről ambuláns lapot állított ki, s vényköteles gyógyszereket írt fel neki, egy másik – fejfájásra és hányásra panaszkodó – betegtől vért vett, majd mentőt hívott hozzá, és a mentőknek orvosként bemutatkozva EKG-vizsgálatot rendelt el, majd injekciót akart beadni a betegnek, aki azonban utóbbihoz már nem járult hozzá. Ezután kitöltött egy ambuláns lapot, melyet orvosként aláírt, s egy hamis orvosi körbélyegzővel le is pecsételt. A későbbiek során egy másfél éves, lázas gyereket is ellátott, illetve két felnőttnek tetanusz injekciót írt fel, s be is adta nekik.

Az ügyészség a vádiratban börtönbüntetést indítványozott, illetve a vádlottal szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt kiszabott felfüggesztett börtön végrehajtását is kezdeményezte.

Vas András

Lájkoljon minket a Facebook-on is!