Előző
Következő
új cikk

Sport

Megverték a hajléktalan maratoni futót

Népszava|2018. máj 16. 05:53
[A+ A-]

London maraton 2018 - Fotó: Niklas Hallen/AFP

Stanley Skupien a földön találta meg a rajtszámot, amivel befutott a célba. Később azonban alaposan helybenhagyták a lengyel férfit.

Április végén rendezték meg a London Marathont, ahol az uraknál a kenyai  Eliud Kipchoge diadalmaskodott. A versenyen nagyságrendileg 40 ezer futó állt rajthoz, köztük a 35179-es rajtszámmal startoló Jake Halliday is. A 28 esztendős Edinburgh-i férfi 48 ezer fontot gyűjtött jótékony célra leukémiásoknak, a szervezők azonban kizárták a versenyből.

Halliday már a táv több mint felét, 28 kilométert megtett, amikor elhagyta rajtszámát, amit nem sokkal később egy hajléktalan férfi, a 38 éves Stanley Skupien megtalált, és úgy döntött, teljesíti a hátlévő 14 kilométert.

"Megláttam a rajtszámot az út közepén, tudtam, hogy kapok egy medált, ha beérek vele a célba. A szívem megdobbant, s nem gondoltam arra az emberre, aki elveszítette azt. Felvettem a földről, amikor áthaladtam a célvonalon a mellkasom elé tartottam, s egészen elérzékenyültem. Egy nő a nyakamba akasztotta az érmet, és azt mondta, jól sikerült a versenyem. Sajnálom Jake-et, de ő a száma nélkül futott át a célvonalon, így őt egyébként is kizárták volna. Azt gondoltam, hogy megmutatom az érmet a 7 éves fiamnak, aki büszke lesz majd rám. A csúcson éreztem magam, ezzel bizonyítva minden hajléktalan ember számára, hogy bármit elérhetünk akár pénz nélkül is" – elevenítette fel élményeit Skupien, akit később Peter Mowbray buktatott le. A férfi a verseny honlapján vette észre, hogy a 35179-es rajtszámmal két különböző embert is lefotóztak, majd ezt megosztotta közösségi oldalán.

BOLDOGAN PÓZOLT - Itt még nem sejtette, hogy le fog bukni FOTÓ: MARATHONFOTO.COM

BOLDOGAN PÓZOLT - Itt még nem sejtette, hogy le fog bukni FOTÓ: MARATHONFOTO.COM

A csaló Skupien feje fölött a közel múltban igencsak összecsaptak a hullámok, tavaly év végén egy autóbaleset következtében elveszítette munkáját, felesége elvált tőle, így a Katovicéből származó férfi a Heathrow reptéren tengeti mindennapjait. Emiatt már többször összetűzésbe került a rendőrséggel, ráadásul korábbi felesége is feljelentette zaklatás miatt. A verseny után pedig amint kétes ismertségre tett szert, egy kocsma mellett felismerték, és megverték.

Felismertek engem, aztán utánam rohantak, eltörték a bokámat, de máshol is bántottak. Bizonyára azt akarták, hogy ne fussak többet. Rasszista megjegyzéseket is kaptam, ám nem törnek meg engem. Egy hónap múlva ismét edzeni fogok és a jövő évi London Marathonon igazi versenyzőként fogok indulni – jelentette ki Skupien.

Korom Milán

Lájkoljon minket a Facebook-on is!