Előző
Következő
új cikk

Bioritmus

Migrén ihlette Alice csodaországát

nepszava.hu|2018. máj 15. 15:15
[A+ A-]

Forrás: Walt Disney Pictures/AFP

Nagyjából minden tizedik ember küzd a migrénnel, ezzel a kínzó, összetett fejfájás típussal. Híres emberekről is közismert, hogy migrénesek voltak, sokan közül az úgynevezett aurás migréntől szenvedtek - mondta Dr. Vida Zsuzsanna, a Budai Fájdalomközpont neurológusa.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP

Látótér kiesés, érzékelési zavarok, zsibbadás - minden bizonnyal ilyen jelenségekkel is találkozott Lewis Carroll, akinek legismertebb könyvét, az Alice csodaországbant az aurás migrén jelensége ihlette. Más hírességekről is tudható, hogy migrénesek voltak, Julius Caesar, Szent Pál, Immanuel Kant, Karl Marx, Charles Darwin, Sigmund Freud, Frederic Chopin, Csajkovszkij mind ismerték a kínzó fejfájást.

A teljes népesség 8-12 százaléka migrénes. Az esetek kétharmad részében aura nélkül, a harmadában pedig aurával jelentkezik a fejfájás. Főként a 20-50 év közötti nőket érinti ez, a jelentős életminőség-romlást okozó probléma, ami a munkaképtelenség, a táppénz gyakori oka is.

A migrén az elsődleges fejfájások közé tartozik, ami azt jelenti, hogy nem áll más, fejfájást okozó betegség a hátterében – mondta a fejfájás specialista.

A migrén jellemzői:

 • Többnyire a fej egyik oldalán jelentkezik, lüktető fájdalom formájában

 • Tízes fájdalompontozó skálán 6-9-es erősségű

 • Órákon, vagy akár 1-2 napon át is tarthat

 • A fizikai aktivitás fokozza

 • Gyakran társul hozzá rosszullét, hányinger, fénytúlérzékenység

 • Nőknél háromszor gyakrabban jelentkezik
   
 • Aurajelenség előzheti meg a fájdalmat

Mi az az aura?

Az aura a fejfájást megelőző időben jelentkező reverzibilis neurológiai tünet, időtartama néhány perctől legfeljebb egy óráig terjedhet. Jelentkezhet fejfájás nélkül is. A leggyakoribb a vizuális aura, de lehetnek egyéb formái is.

 • vizuálisak (pl.: látótérkiesés, csőlátás, fortifikációs spektrum - egy középkori erődhöz hasonló alakzat megjelenése a látótérben)
 • szenzoros (pl.: arc-, nyelv-, végtagzsibbadás – ez utóbbi könnyen összekeverhető a stroke-kal)
 • beszédzavar
 • motoros (pl.: végtaggyengeség)
 • agytörzsi

Sokan az aurajelenségről kimondottan a vizuális tünetekre gondolnak, a látási jelenségek ugyanis általában fekete-fehérek, középről haladnak kifelé, többnyire cikk-cakkban, ezeket jellemzően villámoknak írják le a betegek. Előfordulhat látótérkiesés, ami fekete vagy fehér foltok megjelenését jelenti a látómezőben. Nem ritka az sem, hogy a beteg kisebbnek vagy nagyobbnak látja a tárgyakat, mint a regénybeli Alice a gombát.

Illusztráció: AFP

Illusztráció: AFP


Hogyan kezelhető?

A rohamkezelés célja a kezdődő, vagy már fennálló fájdalom és a kísérő panaszok csökkentése. Jól használhatóak a hányás- és fájdalomcsillapítók kombinációját tartalmazó készítmények. Emellett a triptánok (specifikusan migrénellenes szerek) jelentik a megoldást erősebb vagy nagyobb korlátozottságot okozó migrénes fejfájás esetén. Megelőző kezelés akkor javasolt, ha gyakoribb vagy hosszantartó fejfájások jelentkeznek. Ekkor a gyógyszereket – orvosi felügyelet mellett - rendszeresen kell szedni. Terhes nőknél, gyermekeknél, stressz kiváltotta fejfájásban a relaxációs technikák és a pszichoterápia lehet hatásos. Az életmódbeli változások is segíthetnek, főleg a rendszeres, nem túl megterhelő fizikai aktivitás, a rendszeres étkezések és a megfelelő alvási időszakok betartása.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!